Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

Ресурс от 1,3 милиарда лева на разположение на общините за околна среда

1,3 млрд. лв. е финансовият ресурс, който общините могат да използват в сферата на околната среда. Това съобщи в четвъртък министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева пред журналисти в Търговище, където се проведе информационна среща с кметовете и областните управители от Североизточния регион за планиране.

Тя уточни, че министерството започва кампанията си с домакинството на община Търговище и тя ще продължи и в останалите региони. Целта й е общините да бъдат запознати с възможностите за кандидатстване по Оперативна програма “Околна среда”, ПУДОС, Националния доверителен екофонд, като се уточни какви мерки има и какво покриват те.

Василева коментира и проблема с депата за отпадъци, които в някои региони, подобно на Търговище, са пред запълване на капацитета. Тя заяви, че цялостната политика в сферата на отпадъците е насочена към надграждане на системите и предварително третиране на отпадъците, с цел намаляване на обема.

Ще бъдат осигурени над 350 млн. лв. за общините в сектора на отпадъците за компостиране на биоразградими и зелени отпадъци. Министър Василева каза още, че конкретните решения за всяко депо трябва да се търсят с общините в регионите и да се мисли за такива системи, които намаляват обема на отпадъците, за да се осигури по-дълъг живот на депата.

Тя допълни, че очаква активност от общините, защото могат да имат и икономически ползи. Компостът от биоразградими отпадъци може да се използва за наторяване, разясни тя.

За протестите за плажа “Болата” тя каза, че хората трябва да са спокойни и ще имат достъп до плажа. Василева напомни, че районът е изключително ценен и е с висша степен на защита по нашeто законодателство. Тя каза, че докато не се намери решение, съвместно с областния управител и кмета на Добрич, няма да има ограничение за навлизане в резервата. Предстояло да се организира среща и с хората в района.

Източник: Труд

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си