Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Актуално

Строителните компании се подготвят за новия програмен период

Тече процес на преструктуриране според изпълнителния директор на Камарата на строителите Иван Бойков

Строителните компании са в процес на интензивна подготовка за новия програмен период. Това каза Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите, пред Bloomberg TV Bulgaria. „След като миналата година приключи строителството на инфраструктура с европари от периода 2007 – 2013 г., сега имаме период на затишие и секторът отбелязва спад. В момента при нас тече преструктуриране – има сделки между компании и около 300-400 нови строителни фирми, регистрирани в камарата”, изтъкна Бойков.

Той коментира, че парите от винетките и ТОЛ таксите могат да стигнат за поддържане на пътищата и частични инвестиции, но пътищата имали нужда не само от запълване на дупки. Бойков допълни, че предстои доизграждането на магистрала „Струма“, като се очаква да бъде намерено решение на проблема с преминаването през Кресненското дефиле. Очаква се в началото на юли да се проведе и обществена поръчка за избор на изпълнител на отсечката по магистрала „Хемус” от Ябланица до Боаза.

Наскоро в парламента регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че над 1,3 млрд. лева са били инвестирани в пътна инфраструктура в Северна България за периода 2007-2015 г. По линия на старата оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. са били реализирани проекти за над 250 млн. лева, което представлява около 50% от бюджета на програмата за пътния сектор. По програмите за трансгранично сътрудничество пътните проекти са 3 за около 20 млн. лева, по старата оперативна програма “Транспорт” – също 3 за около 90 млн. лева – обходите на Враца, Монтана и Габрово, посочи още Павлова.

По програмата “Транзитни пътища”, която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка, реализираните обекти в Северна България са за над 340 млн. лева. Тази година е последна за програмата и се довършват 12 обекта в региона. Над 100 млн. лева са насочени към Северна България и от програмата “Ново строителство” на агенция “Пътна инфраструктура” за довършването на участъка от магистрала “Хемус” в района на Шумен, Белокопитово и Каспичан, както и пътния възел Белокопитово.

Наследник на програмата “Транзитни пътища” ще е бъдещата програма “Европейски транспортни коридори”. В нея са включени направленията Русе – Велико Търново, София – Видин, София – Калотина. Стойността на проектите в програмата се изчисляват на около 5 млрд. лева, каза Лиляна Павлова.

Източник: Новинар

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си