Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Актуално

150 млн. лв. за ремонт на пътища привлякоха 45 оферти

Най-много са желаещите за прохода “Петрохан”, пътя до “Леденика” и Стара Загора – Раднево

Първият голям търг за пътища по новата оперативна програма “Региони в растеж”, който е с прогнозна стойност 151.8 млн. лв., събра 45 оферти на отделни фирми и обединения. Големият интерес към 15-те отсечки може да се обясни с липсата на поръчки в строителството през тази година – старият програмен период приключи, новият е все още в начален етап, а съществена част от магистралните отсечки и метрото вече са договорени. Така търгът за рехабилитация на пътища втори и трети клас се оказа един от малкото източници на работа и обороти за сектора. Офертите на повечето участници в търга са за повече от една обособена позиция.

Кой кандидатства

Поръчката е привлякла основно български големи и средни фирми, както и няколко чуждестранни – австрийската Strabag, португалската Lena и македонската СД “Гранит”. Lena участва за отсечката Севлиево – Драгановци, македонците – за Костинброд – Бучин проход, а Strabag – за общо 4 обособени позиции.

Големите пътностроителни фирми са представени от “Трейс груп холд”, която кандидатства за най-много позиции – 7, следват “Хидрострой” (новият собственик на “Водстрой 98”), “ГБС Инфраструктурно строителство” и др.

Месец след откриването на търга се появиха съмнения за ограничителни условия, които да наклонят везните към определени изпълнители от редиците на местните играчи. Като реакция на това, Пътната агенция реши да намали изискванията за притежаваната от участниците техника и професионалния опит на ръководния екип на обекта, но за някои съмненията останаха. Според публикация в “Медиапул” отсечките в Южна България са с най-вероятни победители “Трейс груп холд” и “Пътища Пловдив” (от групата на благоевградската “Агромах”), а тези в Северна – “Хидрострой” и гравитиращите около нея “Инжстройинженеринг”, “Пътинженерингстрой Т” и “Пътни строежи” – Велико Търново. “Пътстрой 92” от групата на “Геотехмин” е сочена за вероятен изпълнител на ремонта на пътя през “Петрохан”.

Припомняме, че както вече Ви информирахме, при тази поръчка се използва иновативния критерий „вътрешен баланс на единични цени“ (с тежест 35%) и по-сложна методика, чрез които вероятно се цели да се предотврати именно възможността за станалите обект на множество спекулации договорки между участниците за разпределение на лотовете и други определяни като нелоялни и незаконосъобразни практики.

Поръчката

Целият търг обхваща около 200 км пътища, разделен е на 15 обособени позиции и е с прогнозна цена 151.8 млн. лв. Най-много оферти са събрали двете отсечки от второкласен път ІІ-57 Стара Загора – Раднево, пътят до Берковица през прохода “Петрохан” и пътят от Враца до пещерата “Леденика”. Само две предложения има за обособената позиция за пътя Пловдив – Асеновград (10.29 км) въпреки високата прогнозна цена от 20.2 млн. лв. Причината най-вероятно е лошото състояние на отсечката, която не е ремонтирана основно от над 20 години, както и сложността на проекта, който предвижда разширяване на пътя. Целта е да се облекчи трафикът към Пампорово и Чепеларе.

През новия програмен период 2013 – 2020 г. Северна България е с предимство и повечето участъци в поръчката са в тази част на страната. На юг от Стара планина ще се рехабилитират само двата лота на пътя Стара Загора – Раднево, един с дължина 30.24 км и един по-къс – 8.67 км. Този участък е в лошо състояние от десетилетия и пътната агенция обеща да е един от първите по ОПРР.

В Централна и Северна България ще се ремонтират отсечки в областите Габрово, Плевен, Враца, Разград, Силистра, Варна и Добрич. Сред по-съществените са участъкът Костинброд – Берковица (42.7 км) през прохода “Петрохан”, връзката между Плевен и Ловеч (11.8 км), пътят Варна – Добрич – Кардам (29.6 км) и др.

Това е първият търг по оста за пътища от ОПРР. Бюджетът й е 380 млн. лв. и в зависимост от постигнатите в състезанията цени ремонтите могат да обхванат над 400 км пътища 2 и 3 клас.

 Източник: Капитал (с незначителни съкращения и допълнения), Снимка: http://thelastfolder.com/weblog/others/petrohan-autumn.jpg (с модификации)

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си