Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Корекциите за първия програмен период ще са под 4%

Между 2007 и 2013 г., първият седемгодишен период, в който България е имала достъп до финансиране по европейски оперативни програми, страната сама е установила нарушения за 446 млн. лв. при изпълнение на проектите. До момента Европейската комисия не е налагала финансови санкции, които да водят до намаляване на ресурса, определен за България. Това съобщи правителствената информационна служба като се позовава на анализ на дирекция „Централно координационно звено“ за управление на средствата от ЕС в Министерския съвет.

Установените от управляващите органи на оперативните програми нарушения са приспаднати като стойност от проектите и са пренасочени към други мерки. По приблизителни данни общият размер на наложените финансови корекции по оперативните програми не се очаква да надхвърли 4% от общия бюджет за периода или около 620 млн. лв., сочи анализът. Точният размер ще стане известен след като приключи одитът на заявените от управляващите органи разходи за възстановяване и приключат съдебните дела по оспорване.

Финансовите корекции са инструмент, с който държавата осъществява контрол върху изпълнението на проектите с европейско финансиране и следи разходите да се правят в съответствие с правилата. При установяване на нарушение управляващите органи могат да приспадат част от одобрената сума за даден проект и да я пренасочат към други мерки за финансиране, пояснява пресслужбата. Европейската комисия също може да налага финансови корекции, ако установи пропуснати от държавата нарушения, но досега не го е правила, се уточнява в съобщението.

През целия седемгодишен период страната е предприемала своевременно корективни действия с цел предотвратяването на негативни финансови последици, е изводът в доклада. В същото време в него се изтъква, че корекции в най-голям размер са наложени през 2014 г. – 280 млн. лв., при едва 166 млн. лв. през предходните седем години. Причината е в прекъсването на плащанията по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“ през въпросната година.

Правителството пояснява, че от началото на 2015 г. е в сила механизъм в подкрепа на общините с наложени финансови корекции по оперативни програми. Чрез него те могат да кандидатстват за безлихвен заем от държавата за покриване на установените грешки при управление на проектите. В допълнение, със Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове е предвидена изрична възможност за обжалване в съда на основанието за налагането на корекции и размера им.

Източник: Дневник

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си