Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Съвместното възлагане от общини е все по-близо

Общините ще организират заедно обществени поръчки чрез специално създаден за целта централен орган. Целта е да се постигнат и по-ниски цени. Това съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова. Тя коментира актуални проблеми на местното самоуправление на Деветата среща на побратимените градове от България и Русия, която се провежда в Добрич, предаде БТА.

От определените с поръчката трима-петима доставчици всяка община ще може да избира от кого конкретно да купува стоки и услуги, каза Чавдарова.

Тя отчете, че българските общини са усвоили повече от 4 млрд. евро през първия програмен период на Европейския съюз и са най-успешния бенефициент в страната по европейските програми.

НСОРБ настоява за преструктуриране на данъчната система, така че общините също да имат собствени доходи и да бъде постигната реална финансова децентрализация в следващите години, заяви изпълнителният директор на сдружението.

Тя добави, че общините понякога плащат висока цена за постигнати компромиси с централната власт. По думите й сдружението полага усилия за решаване на един от най-сериозните проблеми на местното самоуправление – обявяването на обществени поръчки, като при нарушение на законодателството общините търпят големи финансови санкции.

Източник: БТА, Investor.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си