Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

Правителството прие новия списък на стоките и услугите, за които ще се възлагат запазени поръчки

На днешното си заседание Правителството определи списъка на стоките и услугите, за които ще се възлагат запазени поръчки в предвидените в ЗОП случаи, предаде информационната служба на МС. Припомняме, че това са обществени поръчки, които ще са предназначени за възлагане на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, както и на стопански субекти, чиято основна цел е социалното и професионалното интегриране на хора с увреждания или на хора в неравностойно положение.

Списъкът е изготвен от работна група с участието на експерти от държавната администрация, национално представителните организации на и за хората с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. В него са включени 103 стоки. Сред тях са работно облекло, якета за предпазване от вятър, непромокаеми дрехи, дамски и мъжки костюми, спални чували, големи контейнери, кашони и др. С предимство за посочените категории лица в неравностойно положение ще се възлагат и обществени поръчки за предоставяне на услуги за пакетиране на стоки, набор на текст, подвързване на печатни издания и др.

Обхватът на новия списък е значително намален в сравнение с този на предишния. Редуцирането е направено на база анализ на капацитетните възможности на специализираните предприятия и влияението върху пазарната конкуренция. Очаква се така да се създадат гаранции за провеждане на запазени обществени поръчки, като същевременно се подобри механизма на провеждане на тази категория поръчки и се оптимизира процедурата по осигуряване на ефективност при разходването на публичните средства.

С акта на Правителството се слага край на времето на неопределеност при запазените поръчки, започнало с влизане в сила на новия ЗОП. Припомняме, че списъкът по предишния закон, определен с Решение 551 от 25.07.2014 г. на МС, бе приет на основание на чл. 30 от Закона за хората с увреждания. Разпоредбата на специалния закон обаче бе отменена с действащия от средата на месец април Закон за обществените поръчки, но без да се предвиди изрично как следва да се процедира в преходния период. Така се стигна до неочакван казус, по който на страниците на списание ЗОП+ изразихме категорична позиция, че  през очерталия се преходен период възложителите не са длъжни да запазват обществени поръчки за посочените в чл. 12, ал. 1, т. 1 от закона категории лица. В последствие това бе потвърдено и в становище на Агенцията по обществените поръчки.

Решението на Министерския съвет и Списаъка по чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗОП може да видите тук.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си