Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

95% е усвояемостта на еврофондовете за първия програмен период, работим с ускорени темпове през новия

Само 5 процентни пункта под максималната усвояемост на европейските фондове е постигнала България през първия програмен период, който започна през 2007 и реално завърши в края на 2015 г. Това става ясно от графика в сайта на Европейската комисия, съобщи БГНЕС. Страната ни е в група от общо 13 страни-членки на ЕС, които са с тази усвояемост. Единствено Гърция е постигнала 99,5% усвоямост на европарите, а в дъното на таблицата са Италия, Румъния и Хърватия, която се присъедини по-късно към ЕС.

Същевременно, от писмен отговор на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев до народен представител става ясно, че половината от неоползотворените средства от стария програмен период възлизат на 237 млн. евро. Тази сума представлява автоматично освободените средства по правилото N+2/N+3 в края на всяка от годините на програмния период. “Основните причини, които могат да доведат до загуба на средства са свързани с недостатъчно реалистично планиране на проектите, което води до забавяне на изпълнението и съответно разходването на средствата; дълга подготовка на големите инфраструктурни проекти и продължителните разрешителни и отчуждителни процедури; забавяне на сключването на договори в някои сфери и незавършени секторни реформи; незадоволително качество на физическото изпълнение на инфраструктурните проекти, водещо до забавяне на верификацията; недостатъчно редовно подаване на искания за плащане към Управляващите органи”, внася яснота вицепремиерът по европейските средства.

Макар в разяснението на г-н Дончев да няма информация за останалите четвърт милиард евро, които България не е вкарала в икономиката си, според запознати екперти те не са усвоени основно заради сериозно изоставане в изпълнението на проектите, както и на непризнаване на разходи, заради нарушения при обществени поръчки. Въпреки тези слабости от първия пвриод, в писмения си отговор вицепремиерът изразява своя оптимизъм, че през стартиралия през 2015 година нов програмен период ситуацията ще е по-добра и с оглед на приетия специален Закон за еврофондовете.

Томислав Дончев отчита, че две години и половина след началото на новия програмен период са обявени общо 144 процедури за набиране на проектни предложения на обща стойност 11 млрд. лв., по които са подадени вече над 10 300 проекта. До края на настоящата година се очаква откриването на още 56 схеми на стойност 2 млрд. лв. Сключените договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са на стойност над 3 млрд. лв., което представлява 20% от бюджета на програмите, “което ни дава увереност, че темпото през този период е значително ускорено”, завършва вицепремиерът.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си