Актуално

Приходната администрация събрала 300 млн. дългове от изпълнители на обществени поръчки, Великобритания проучва опита ни

Забавени плащания към бюджета за близо 300 млн. лв. са събрани през последната година и половина от фирми, изпълнители на обществени поръчки. Става въпрос за задължения към Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“, съобщиха от приходната агенция.

Това е резултатът от правилото, според което плащанията от министерствата, общините и другите ведомства на бюджетна издръжка към фирми става след задължителна проверка дали компаниите имат неплатени публични задължения. Ако се установи такова просреочие към НАП или митниците, възложителят трябва да направи прихващане. Логиката на прихващането е да не се допуска дадена фирма да претендира за плащане по обществена поръчка, а в същото време да дължи на държавата данъци, акцизи, мита или такси.

Този механизъм за „нулиране“ на вземания на бюджета и вземания на бизнеса бе въведен още в края на 2014 г. Тогава летвата бе по-висока – 100 000 лева, но с решение на правителството от края на юли на проверка ще подлежат обществени поръчки и договори на бюджетните организации на стойност над 30 000 лева. С последните нормативни промени обменът на информация с митниците и НАП вече не по имейл, а през информационна система. Очаква се това да улесни процедурата и да направи възможен контрола върху три пъти по-нисък минимален праг на подлежащите на проверка разплащания.

И преди свалянето на прага приходните агенции бяха длъжни да проверят в 7-дневен срок дали даден изпълнител има чисто данъчно досие, или пък е длъжник, който не е предоставил обезпечения, и се налага да се направят запор на средства и прихващане. Новият момент обаче е, че ако 7-дневният срок не е спазен и министерството не е получило отговор от НАП или от митниците, системата автоматично ще изисква изясняване на положението в допълнителен 3-дневен срок.

От НАП съобщиха, че новата информационна система, която действа от месец, позволява проверките да се извършват много по-бързо. С помощта на софтуера, плащанията по договори на бенефициенти следва да бъдат извършвани само след потвърждение от двете приходни агенции, че получателите на плащанията нямат публични задължения. В случаите, когато те имат такива, данъчните служители и митниците налагат обезпечителни мерки. За да се съберат задълженията към хазната, отделните ведомства ще уведомяват лицата, които дължат пари, а след това публичен изпълнител ще пристъпва към събиране на задълженията.

От приходната агенция не скриват задоволството си от факта, че въведеният модел се прилага успешно и е заслужил похвалите на други данъчни служби от ЕС. В момента приходната администрация на Великобритания проучва опита на България в тази сфера, каза директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова, чийто екип е основата на разработването на софтуерната система. Жилова сподели, че на международна среща, организирана от Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (ЙОТА) през април, мярката е оценена като иновативна и към нея е проявен интерес от експерти на приходната администрация на Обединеното кралство.

Източник: Монитор, Pariteni.bg, Dir.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си