Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Системата за проверка на задължения към хазната вече работи, за по-малко от ден са установени 30 длъжници

Новият софтуер на Министерството на финансите за установяване на задължения към хазната, който заработи от вчера, вече е засякъл 30 бенефициенти с просрочени задължения, съобщиха от ведомството. По различни договори, включително за обществени поръчки, фирмите е трябвало да получат 219 хил. лв. Сега обаче държавата първо ще си приспадне неплатеното и чак след това ще им се издължи.

За първите часове работа (статистика към 16,00 часа на 22.08.2016 г.) на новата Информационна система „Уведомление РМС 593″, която е достъпна на интернет страницата на МФ, са подадени 212 запитвания от разпоредители с бюджет за проверка за наличие на просрочени задължения към НАП и Агенция „Митници“ с цел разплащане с бенефициенти по договори. Освен проверените контрагенти, при които ще се направи прихващане на просрочени задължения, към другите 182 коректни към бюджета фирми ще могат да бъдат разплатени 2 927 411,51 лв. от бюджетните разпоредители.

Както вече ви информирахме, с цел повишаване на събираемостта на публичните вземания и за намаляването на разходите за тяхното събиране чрез електронен обмен на информация, правителството прие Решение на МС № 593 от 20 юли 2016 година и промени условията и реда за разплащанията на разпоредителите с бюджет по договори.

Повече информация за системата на МФ можете да прочетете тук.

Източник: Министерство на финансите, Монитор

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си