Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Минали броеве

Брой 8, 2016 г.

Скъпи читатели,

Дори при отчитане на особеностите при отделните възложители и специфичните процеси, които протичат в системата през различните периоди, август е един от месеците, през които сезонната динамика в обществените поръчки е най-ясно изразена. През тази част от годината обичайно кипи трескава дейност най-вече по строежите на множество сгради, съоръжения и обекти от пътната инфраструктура, докато нормотворческата и възлагателна дейност по-скоро са в режим на минимални обороти.

Както обаче стана обичайно да отбелязваме напоследък, въпреки снижаващите работния ентусиазъм високи температури и ваканционни настроения, отзвукът от промените в законодателството и дошлите с тях нови предизвикателства и множество въпросителни в сегашно и бъдеще време едва ли биха позволили настъпването на същинска лятна летаргия в сектора.

За да отговорим на въпросите, възникващи по текущи казуси, а и за да Ви подготвим за предстоящите нови изпитания и очаквани новости при поръчките, и в този брой редакционният екип е направил необходимото, за да могат всички от общността на списание ЗОП+ да поддържат и повишават професионалната си експертиза и уменията да излизат и от най-сложните казуси при възлагането.

Това са целите, които обединяват както водещия материал, посветен на централизираното възлагане при общините, така и статиите, посветени на процедурите на договаряне без предварително обявление и договаряне без предварителна покана за участие, съответно на специфичните аспекти при прехвърлянето на парични вземания по договори за обществени поръчки. Като много полезен за експертите по материята определяме и текста, който прави преглед на становищата от осъществявания от Агенцията по обществени поръчки мониторинг. В него всички практикуващи ще открият и ценни съвети за попълването на обявленията, които могат да им спестят редица затруднения в ежедневната работа. Отново свързани с технически аспекти при работата със задължителен образец, но на единния европейски документ (ЕЕДОП), са и много от традиционните отговори на читателски въпроси, които поместваме на страниците на изданието. Това идва като потвърждение на очерталата се през последните месеци тенденция точно този документ и особеностите при неговото попълване да са във фокуса на изключително висок интерес от всички, ангажирани в сферата на обществените поръчки. Последното бе една от причините да изведем практическите аспекти по изготвяне и попълване на образци като основен акцент на обучителните събития, които сме предвидили да проведем в края на следващия месец.

Но нека се съобразим с особеностите на сезона и да оставим част от грижите, предизвикани от най-сложните казуси, за предстоящите есенни обучения на медията, на които вярваме ще се срещнем с много от Вас. Все пак е редно поне част от годината високите градуси да се дължат повече на времето, а не толкова на случващото се в системата на обществените поръчки.

След всичко казано дотук, не ни остава нищо друго освен да Ви пожелаем прекрасно лятно настроение и разбира се ползотворно четене на новия брой!

Екипът на Списание ЗОП+


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ТЕКУЩА ПРОВЕРКА

Мониторингът на обществени поръчки, осъществяван от Агенцията по обществени поръчки – нормативна уредба, практика, препоръки, Валентин Панчев

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • На масата на преговорите: Провеждане на договаряне без предварително обявление и договаряне без предварителна покана за участие съгласно ЗОП и ППЗОП (тема с продължение), Полина Цокова
  • Предай нататък: Анализ на казус по прилагане на правилата относно прехвърляемостта на вземания по договори за обществени поръчки, Цветанка Тодорова
  • Съвместно възлагане: Предизвикателства и възможности пред колективното възлагане за нуждите на общини, ЗОП+
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Материалите може да прочетете на страниците на списание ЗОП+. С него може да се сдобиете като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com. Списанието може да бъде закупено и от електронния ни магазин!

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си