Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Актуално

Двама за сигурните кандидати за концесията на летище София

По искане на колебаещи се компании срокът за оферти е удължен с един месец

 

Двама са сигурните кандидати за концесията на летище София според трима независими източника на “Капитал”, близки до процедурата. Това са турската TAV и германската Fraport, която от години оперира летищата във Варна и Бургас. Двете компании са активно проучващите държавното дружество в т.нар. дигитална информационна стая (online data room), където на кандидатите се предоставят нужните разяснения и финансови данни. На кантар е решението за участие на обединение между турската Limak и руската ВТБ, а с много малък шанс да се включат са испански, ирландски и швейцарски оператори. Така към най-големия държавен актив в транспорта интересът изглежда слаб.

Вероятно по тази причина срокът за подаване на оферти ще бъде удължен от 20 октомври до края на ноември. Това беше обявено от транспортния министър Ивайло Московски пред журналисти по време на международната конференция “Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите”, която се проведе в София. Удължаването на сроковете е поискано от три компании с интерес към сделката, обясни още Московски.

Процедурата за концесията на летище София за 35 години беше гласувана на Министерски съвет на 20 май 2016 г. Очакваната стойност на концесията, която държавата очаква да получи за целия й 35-годишен период е 2.676 млрд. лв., като с част от първоначалното концесионно плащане за нея от 550 млн. лв. без ДДС ще се решават някои от финансовите проблеми на БДЖ. Минималната годишна такса не може да е под 9.9 млн. лв.

Предпоследното преброяване на кандидатите към днешна дата показва, че някои от западните компании, които бяха тиражирани преди време, явно са загубили интерес към сделката или силно се колебаят за участието си. Това според запознати може да се дължи на две основни неща. Първо, процедурата не се ръководи от голям чужд консултант, а от Министерството на транспорта, и това оставяло усещане за нагласено състезание. И, второ, финансовите сметки на кандидатите може да не излизат или не могат да си намерят финансов партньор. Като трети сюжет се явява и предстоящата концесия на летището в Белград, която била предпочетена от няколко големи европейски оператори.

Сигурният дует

За активни кандидати се смята турската TAV, която е оператор на сегашното голямо летище в Истанбул Ataturk. От 2012 г. с 38% участие в TAV Airports e френската Aéroports de Paris Group, други 18.2% са разпределени между три турски компании, а 40% от акциите се търгуват свободно на борсата. Компанията оперира и други летища в Турция, както и в Грузия, Тунис, Саудитска Арабия. Дружеството управлява и активи в региона, като през 2011 г. компанията влезе за 20 години в македонските летища в Скопие и Охрид, а през 2013 г. с ангажимента за инвестиции от 331 млн. евро и на летището в Загреб, което е с капацитет наполовина на този на софийското. Там партньори на компанията в консорциума са Aеroports de Paris Management, IFG и др. Все още не е ясно дали тя ще участва самостоятелно или с френския си партньор Aеroports de Paris.

Другият сигурен кандидат е германската Fraport. През 2006 г. тя стана концесионер на летищата във Варна и Бургас за срок от 35 години през “Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт”, където операторът на летището във Франкфурт е партньор с компания от групата “Химимпорт”, която има сериозни интереси в авиацията. Една от възможностите е Fraport да участва съвместно с гръцката Stantel, част от холдинга Copelouzos, на Димитрис Копелузос, с който оперира 14 летища в Гърция. Много вероятно на по-късен етап в обединението ще се появи и компания, свързана с “Химимпорт” по модела, който се разигра при концесионирането на черноморските летище преди 10 години.

Колебаещите се кандидати

Третият потенциален кандидат е турската компания Limak, която е в обединението, изграждащо новото мегалетище на Истанбул. Ако участва, тя може да бъде в обединение с руската ВТБ (която ще е и финансов инвеститор, и стратегически партньор, защото управлява летище в Санкт Петербург). Ако не се стигне до споразумение с Limak, руската банка няма да се включи самостоятелно, казаха източници, близки до преговорите.

Другите имена, които са под още по-голямо съмнение, са испанската Ferrovial Airports, която оперира 4 летища във Великобритания, сред които и летище Heathrow, операторът на летището в Дъблин и летище Цюрих. Все още не е ясно дали ще има и китайско участие в процедурата. От тази група обаче очакванията са не повече от една оферта. В оставащите малко под два месеца до подаването на документи за участие няма достатъчно време да влезе и съвсем нов играч. Така ноември, след изборите, държавното летище ще е привлякло по-вероятно 2, а в най-добрия случай не повече от четири желаещи да го управляват дългосрочно.

Източник: Капитал

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си