Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Жалба спря търга за изграждане на националната е-платформа за обществени поръчки

Електронизацията на обществените поръчки е основна стратегическа цел в публичния сектор

 

Обществената поръчка за изграждане и въвеждане на централизирана национална електронна система за обществени поръчки, която Агенцията за обществени поръчки (АОП) публикува миналия месец, е спряна заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), показва справка в регистъра на антимонополния регулатор.

Офертите трябваше да бъдат отворени в началото на октомври, като предвиденият бюджет е малко над 5,5 млн. лева. До решаването на спора обаче процедурата се спира, а впоследствие срокът за подаване на предложения за изграждането на системата би трябвало да бъде удължен.

Жалба срещу решението на Агенцията да стартира поръчката е подала фирмата „Си Ай Ти“ ЕООД. Жалбата е входирана миналата седмица.

Пълната електронизация на всички процеси, свързани с обществените поръчки, е едно от ключовите обещания на правителството в план за действие на България за участие в Глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“. Планът беше приет през юли.

Крайният срок за пускането на централизираната национална електронна система за обществени поръчки беше планиран за средата на 2018 г. Пак оттогава се планираше и въвеждане на проверки на участниците в търгове над определени стойности, така че да се разкриват реалните им собственици.

Процесът по подготовка на системата тръгна през юли т.г., когато АОП публикува техническата спецификация за платформата. От нея става ясно, че системата ще е задължителна за използване както от публичните, така и от секторните възложители.

Източник: Investor.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си