Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Общините масово пускат обществени поръчки за покупка на електромобили

Нова мода в обществените поръчки се появи у нас. Това отбелязват в свой материал колегите от bTV. Повод за това наблюдения на медията е фактът, че много общини масово пускат поръчки за покупка на електромобили.

Прогнозната стойност на поръчките за електромобили варира значително в обявите на отделните общини, показава проверката в Регистъра на обществените поръчки. От около 20 000 – 30 000 лв. до над 80 000 лева за изцяло електрическа кола. Стимулът масово общините да търсят електромобили идва от безвъзмездната помощ от 10 или 20 000 лева, която ще получат в зависимост от това дали изберат хибрид или изцяло електрическа кола, към която трябва да доплатят около 40 000 – 50 000 лева собствени пари.

Тези автомобили са екологични и това е безпорен факт, но дали са най-ефективното решение за община високо в планината? Поставяйки този резонен въпрос, който изначално си задават всички, обмислящи идеята да закупят возило на ток,  от националната телевизия правят преглед на поръчките за електромобили на няколко общини.

Община Разлог е пуснала обществена поръчка за близо 70 000 лева. Очаквали обаче екоколата да им струва в пъти по-малко. Мислили, че цената ще бъде 25 000 лв. Тъй като вече са закупили друг автомобил за социален патронаж за 22 000 лв., се оказва, че не могат да си позволят електромобил и обществената поръчка е прекратена.

В родопската община Баните също не са разбрали колко струва един електромобил и предвидили много по-малка сума. Кметът обаче има конкретен план как ще ползва колата, в която според него е бъдещето. „По-миналата зима повече от седем дни общината беше блокирана, нямахме ток, нямахме ток от този сняг, който беше над метър и половина, и в този случай този автомобил ще бъде полезен най-вероятно, защото той е с акумулаторни батерии и като се зареди, няколко дни ще може да работи. Имаме си 15 киловата агрегат, който работи в аварийни ситуации”, казва кметът Милен Белчев.

От фонда, който стимулира администрацията да кара електромобили, изчисляват, че освен, че щадят природата – те са и по-икономични – при 20 000 километра годишен пробег, разликата е 6 пъти по-малко разходи. „Субсидията е това, което ги мотивира да не си купят конвенционален за 35 000 лв., колкото са си предвидили в бюджета, а да си купят електрически”, каза Камелия Георгиева – изпълнителен директор на „Национален доверителен екофонд“.

Доколко един електромобил ще е полезен високо в планината обаче – не е ясно. Това поне е мнението на някои експерти в неправителствения сектор. „Най-малкото, защото една голяма част през зимния период пътищата са доста трудно проходими, а електромобилите със сигурност не са направени за този тип терен”, обясни Тодор Галев, от Центъра за изследване на демокрацията. „Това не са електромобили, които ще ходят в планината, това са електромобили, които обслужват общинската администрация”, коментира Камелия Георгиева.

Дали е ефективно или не, е трудно да се каже, затова според анализаторите у нас час по-скоро трябва да заработи система за анализ на риска и ефективността на обществените поръчки, завършват темата журналистите от bTV.

Към това заключение на колегите се присъединяваме и ние от ЗОП+, като ще добавим, че преди да се говори дали нещо е закупено ефективно първо би било добре да се запитаме първо дали то изобщо е потребно и второ дали разглежданите алтернативи ще удовлетворят тази потребност в достатъчна, но не и прекомерна степен. Въпроси, които е добре да намерят своите отговори, особено при разходване на публични средства.

Източник: bTV, Снимка: Дарик

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си