Успешно и при висок интерес приключи първото по рода си практическо обучение за работа с платформата за електронно възлагане ЦАИС ЕОП, проведено на 18 и 19 април в София. Очакваме ви на следващите обучителни събития на Списание "ЗОП+"!
Актуално

Томислав Дончев призова да бъде спряна "войната на ниските цени" при строителните търгове

Да спре изтощаването на строителния бранш с “убийствената война на ниски цени”, тъй като от нея не печели никой. За това призова вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, цитиран от БТА, при откриването на шестия дискусионен форум на тема “Строителството през 2017 година – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020”. Форумът е организиран от Камарата на строителите в България (КСБ).

Дончев поиска строителната камара да е по-строга във вътрешно браншовия контрол, тъй като са налице много недобри практики, които вредят на всички. Като пример той даде дългите вериги от формални или неформални подизпълнители, липса на плащания по веригата. “Убеден съм, че имате достатъчно механизми това да бъде силно ограничено, българският строител има висока репутация, нека я пазим такава”, призова Дончев.

“Добрата новина е, че пари има”, каза Дончев. По думите му в хоризонт 6 години напред в строителството ще бъдат инвестирани 15-16 млрд. лева.

Той отбеляза и приемането на новото законодателство в сферата на обществените поръчки, което дава редица улеснения на всички участници в процеса. “Обща задача е да се спазва закона и да има по-малко финансови корекции”, отбеляза Дончев. Според него по отношение на концесиите “предизвикателството е да се направи истинска, голяма концесия в строителството”. “Твърдя, че потенциал в тази посока има, например за мостови съоръжения, нови инвестиции в сферата на ползването на минералните извори”, каза Дончев.

Той призова строителния бранш и към инвестиции в образованието, защото “ако искаме да има силен строителен бранш в България, това няма как да се случи и без допълнителни инвестиции в образованието”. Дончев заяви, че образованието ще е един от акцентите в следващите години и призова строителния бранш да мисли и да бъде партньор на държавата в това.

Регионалният министър Лиляна Павлова, която също взе участие във форума, призова за повече инвестиции в пътна безопасност. „Това е важна тема, на която наблягаме“, каза тя. По нейните думи в момента тече процедурата за изпълнител за участъка от Ябланица до Боаза. „През 2017 г. ще се строи голяма пътна инфраструктура в Северна България. ВиК секторът също е много важен за нас. Язовири за питейна вода не са строени от много години насам. Миналата седмица подписах договор за строителството на яз. Луда Яна“, заяви Павлова. По думите ѝ това е инвестиция в размер на 56 млн. лева. „До края на октомври обявяваме процедури за рехабилитация на пречиствателната станция на яз. Студена“, добави още Лиляна Павлова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също взе участие във форума, като подчерта, че София вече има около 1 млрд. лв. гарантирани за новия програмен период. Тя уточни, че са отделени 752 млн. лв, а по ОПРР 240 млн. лв., които са подписани и одобрени. По думите ѝ по Националната програма за подобряване на енергийната ефективност в София вече са сключени договори за целево финансиране на 161 сгради. За 91 от тях са сключени договори за техническо и енергийно обследване. Фандъкова посочи, че към момента са обявени обществени поръчки за изпълнител на строителен надзор на 33 сгради. Кметът на София подчерта, че през октомври и в столицата ще стартира тази програма.

Източници: Дневник, Economic.bg, Novinite.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си