Минали броеве

Брой 9, 2016 г.

Скъпи читатели,

Следвайки вечния кръговрат на природата, дойде време знойното лято да отстъпи място на златната есен. А това по традиция е време на урожай и пъстрота, в което животът сякаш забавя ход в съзерцание на резултатите от всичко това, което е било засято и наченато през предходната година.

Есента, както ни учи народната мъдрост, е и сезон за равносметка. Този принцип намери своето потвърждение и в областта на обществените поръчки, защото именно сега започнахме да берем плодовете от приетите през пролетта ЗОП и ППЗОП.

А тези плодове, както често се случва в живота, не винаги отговарят на нашите първоначални очаквания. Това се оказа вярно и при прилагането на новия ЗОП, където вече се нароиха въпроси и нелеки казуси. На фона на тези процеси всички в системата са отправили очакващ поглед към Методическия съвет, правилата за работата на който бяха утвърдени преди дни от ръководителите на Сметна палата, АОП и АДФИ. Остава да се надяваме, че той ще оправдае очакванията и действително ще спомогне да се внесе яснота по новите правила, съответно да се уеднаквят практиките по тяхното прилагане.

И именно защото пилците се броят наесен, водещо място в броя има материалът за предварителния контрол при поръчките. В него, на база на дългогодишния си опит в институции с контролни функции, г-н Ивайло Стоянов прави ценен анализ на предизвикателствата в тази важна област и отправя стойностни препоръки за тяхното преодоляване.

Изобилието на броя се допълва от продължението на статията за процедурите на договаряне без предварително обявление и без предварителна покана за участие, както и от материала за правилата за възлагане от бенефициенти на европейски средства, които не са възложители. За финал не сме забравили отговорите на Вашите въпроси – все така пъстри като практиката по възлагане, а и като живота като цяло.

Приятно и ползотворно четене на новия брой!

Екипът на Списание ЗОП+


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ПРЕВАНТИВНО ЗА КОНТРОЛА

Предизвикателства и възможни решения при предварителния контрол на процедури за възлагане на обществени поръчки по новите правила, Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • На масата на преговорите: Провеждане на договаряне без предварително обявление и договаряне без предварителна покана за участие съгласно ЗОП и ППЗОП (продължение), Полина Цокова
  • Евро правилата извън ЗОП: Основни положения и практика при възлагането на поръчки от бенефициенти на средства от европейските фондове, които не са възложители по ЗОП, Анна Николова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Материалите може да прочетете на страниците на списание ЗОП+. С него може да се сдобиете като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com. Списанието може да бъде закупено и от електронния ни магазин!

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си