Успешно и при висок интерес приключи първото по рода си практическо обучение за работа с платформата за електронно възлагане ЦАИС ЕОП, проведено на 18 и 19 април в София. Очакваме ви на следващите обучителни събития на Списание "ЗОП+"!
Актуално

Томислав Дончев: Новият закон за концесиите ще мобилизира конкуренцията

Новият Закон за концесиите ще мобилизира „в пълна мяра“ конкуренцията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия на тема “Прозрачност и ефективност на концесиите в България”.

Той изтъкна, че с наличието на новите Закон за обществените поръчки (ЗОП) и Закон за еврофондовете, плюс новия проект на Закон за концесиите, отношенията между държавата и бизнеса ще бъдат поставени на модерна основа, тъй като чрез тези три закона става разпределението на публични средства.

Томислав Дончев припомни, че все още нямаме примери за големи проекти, реализирани на принципа на публично-частното партньорство (ПЧП) или пък пример за концесия за строителство. По отношение на последните, той изрази мнение, че липсата им се дължи от една страна на закона, но от друга – на несигурност от страна на инвеститорите.

По повод критиките, че с проекта се дава възможност да се правят безкрайни концесии (тъй като проектът премахва сегашното ограничение концесията да се предоставя за срок до 35 години – бел. ред.), Дончев коментира, че сроковете ще се определят в условията на конкуренция.

“Срокът, както и цената, са обект на състезание”, каза Дончев. Според него няма място за притеснение, тъй като концесиите няма да се дават на определени оператори, а тези оператори ще се борят да спечелят тази концесия, от което всъщност ще спечели и държавата.

Според вицепремиера общата логика на закона следва логиката на живота. “Старият закон бе по-скоро чиновнически”, казва Дончев. “Новият закон е по-добър от всичко, което сме имали досега”, добавя той. Според него законът също така ще отвори възможности, които досега не са съществували и всички добри публични-частни партньорства ще могат да се случат.

Той даде пример как сега, заради пропуски в закона, има много държавни или частни активи, които не се използват и не носят никакъв приход. В същото време бизнесът разполага с капитал, който няма къде да инвестира. С новия закон това ще се промени.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че действащите концесии за добив на подземни богатства са  511.

От януари до септември 2016 г. приходите от концесии са 127 млн. лева, при приходи от 74 млн. лева за цялата 2015 г.

Министърът допълни, че миналата година са подадени 11 сигнала за незаконен добив, наложени са санкции и е  уведомена прокуратурата. За справяне с проблема работи група експерти, включително от МВР и правосъдното министерство.

Министърът на туризма Николина Ангелкова информира, че 60 плажа се подготвят за отдаване на концесия. Утре приключва общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според които плажовете ще бъдат разпределени в четири категории. Плановете са законът за влезе в сила от 2017 г.

Ангелкова допълни, че по приетата нова методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение е заложена тежест от 40% за предлаганата цена на чадър и шезлонг.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че само 18% от ресурса на държавните находища на минерална вода се оползотворяват, а той е 3800 литра в секунда. В момента 42 общини стопанисват 63 държавни находища на минерална вода.

За да си изградят общините нужната инфраструктура, МОСВ работи по национална програма за ефективно оползотворяване на минералните води. По програмата общините ще получат за проектите си 50% безвъзмездна помощ, а, ако теглят кредити, за останалите 50% от финансирането екоминистерството ще им покрие лихвите.

Концесиите са „болна тема“ заради очакването на бизнеса да бъдат приети някои нормативни актове, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Председателят на СД на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов коментира, че концесионните такси в България са „равни или малко по-високи“ от тези в Европа.

Източник: Ivestor.bg, Economic.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си