Включете се в следващите обучения на Списание "ЗОП+" – на 30 и 31 май в София и на 5 и 7 юни в к.к. Слънчев бряг! Очакваме ви!
Минали броеве

Брой 10, 2016 г.

Скъпи читатели,

Както гласи българската поговорка, пилците се броят наесен. Подобна сезонна равносметка бе направена от някои медии и в областта на обществените поръчки. А цифрите показаха, че до края на третото тримесечие на 2016 г. сключените около 15 хиляди договори са на обща стойност малко над 4 млрд. лева. Сравнението със стойностите от предходния период дава индикации, че с голяма вероятност тази година и като брой, и като стойност договорите за обществени поръчки ще са с около една трета по-малко.

Макар да бе повод и за някои мрачни коментари, въпросната статистика не е нищо повече от неутрален измерител на едни добре известни обективни процеси. Казано директно, спадът на пазара при поръчките се дължи най-вече нa зaбaвeния cтapт нa нacтoящия пpoгpaмeн пepиoд зa eвpoпeйcĸo финaнcиpaнe. В много по-малка степен би могло да се търси някаква косвена връзка и със законодателната реформа в сектора на поръчките, донесла множество промени в правилата и очаквано повлияла на поведението на възложителите, много от които заеха изчаквателна позиция до привикване с новите нормативни положения.

Очертаната ситуация обаче в никакъв случай не е повод за безпокойство. Дори напротив – подобен временен спад в публичните покупки и наличните за това средства е отлична възможност да направим най-естественото за есенно-зимния сезон. А именно да преосмислим редица неща, да си направим ценни поуки от миналото, спокойно и без бързане да свикнем с новите правила, да видим до къде сме с необходимите реформи.

Отново след журналистически въпроси, такава рекапитулация бе направена и от нея стана ясно, че при поръчките нещата се движат в добра посока и със задоволителна скорост. Доказателство за последното са както приетите навреме нови нормативни актове, транспонирали последните европейски директиви, така и мерките за оптимизиране на предварителния контрол. Към тях може да добавим и финализирането на правилата за дейността на Методическия съвет по ЗОП, към който всички ние имаме много високи очаквания за бързи, експертни и съществени насоки по прилагане на правилата.

Така че връщането към нивата на сключени договори от предишните години е само въпрос на време. Защото пари има и то много, и както стана ясно от изявленията на някои ключови политически фигури, те ще са налични още от следващата година. Въпросът е обаче да използваме настоящия момент, за да се подготвим не само да овладеем процедурните правила, по които ще усвояваме и разходваме тези средства, а и да станем по-добри в управлението на наличните ресурси, в това да правим умела преценка дали е налице дадена потребност и кой е най-оптималният начин за нейното удовлетворяване. Все аспекти, по които през предходния програмен период се оказа, че има какво да учим.

Такъв процес на учене, особено при поръчките, протича с пълна сила, като ние от ЗОП ПЛЮС също вземаме дейно участие. И продължаваме да сме уверени, че правим много, за да сме полезни на ескпертната общност на този важен нормативен и финансов вододел. Уверност, която е подплатена от отличната обратна връзка от участниците в обученията ни, а и от читателите на нашето Ваше любимо списание.

Новият брой също дава поводи за такива позитивини отзиви – както с водещия материал, посветен на предизвикателствата при работата с ЕЕДОП, така и със статията относно тънкостите на преговорните действия в процедурите на договаряне с обявление.

Традиционен акцент на броя са експертните становища по едни от най-дискутираните теми от практиката по възлагане. В този контекст заслужава да споменем не само специалната селекция от въпроси и отговори, които сме подготвили, но и много полезния материал за приложимостта на решения на КЗК и ВАС, постановени по разпоредби от предишните актове, които са аналогични на норми от сега действащата нормативна уредба.

Така че да се насладим на благословиите на есента и да си пожелаем приятно и ползотворно четене на новия брой!

Екипът на Списание ЗОП+


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ОБРАТНИ ЕФЕКТИ

Предизвикателства и възможности пред използването на ЕЕДОП в практиката по възлагане на обществени поръчки в България, Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Умението да водиш преговори: Характерни особености и действия по избор на изпълнител при процедурите на договаряне с обявление
    (тема с продължение), Полина Цокова
  • Старите нови правила: Кои са разпоредбите на новия ЗОП, за които може да бъде използвана старта практика на КЗК и ВАС, Елена Димова
  • Споразумението възможно: Ползите от арбитраж при обществените поръчки, Гергана Стефанова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Материалите може да прочетете на страниците на списание ЗОП+. С него може да се сдобиете като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com. Списанието може да бъде закупено и от електронния ни магазин!

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си