Актуално

МЗ обмисля централизиран търг и за консумативи за болниците

Идеята не може да се осъществи за скъпите медицински изделия в ортопедията, сърдечносъдовата и неврохирургията

 

Имаме идея и най-простите консумативи за болниците – марли, спринцовки – евтините медицински изделия, също да се купуват централизирано с електронен търг, обяви здравният министър Петър Москов. Това значи болниците да подават към МЗ заявки за нужните им количества, а след това през електронната платформа ще се обединяват всички получени заявки за отделните изделия и ще се договарят общи количества.

Идеята обаче не може да се осъществи за скъпите медицински изделия, които се прилагат в ортопедията, сърдечносъдовата и неврохирургията – клапи, клипси, винтове и т.н., при които са най-големите съмнения за огромно завишаване на цените, които след това се плащат от пациентите. “Там преценката какво точно изделие е нужно за конкретния болен е на лекаря и няма как да се договарят големи общи количества”, смята Москов, цитиран от в. „Сега”.

Не е ясно кога консумативите ще се включат в електронните търгове на МЗ.

Очаква се да заработи електронната борса за лекарствата, т.е. да бъдат поканени за оферти търговците на лекарства. Заявките на болниците за всички нужни им лекарства са вече в здравното министерство. След като дистрибуторите дадат офертите си за заявените количества, за всяка позиция ще се изберат трите най-евтини оферти и с тези търговци ще се сключи рамково споразумение. След това, когато дадена болница има нужда от съответния медикамент, ще прави обществена поръчка между трите доставчика, с които има рамково споразумение. Очакванията са това да намали цените, на които болниците купуват лекарства, с между 5 и 20 на сто.

Източник: Investor.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си