Актуално

Софийската и Русенската стокова борса се обединяват, новата структура ще иска промяна на списъка за договаряне по ЗОП

Лансираната пред последните над 10 години идея за обединяване на стоковите борси в България е на път да се реализира, като това ще стане още в началото на 2017 г. Вече е постигната договореност за сливане на Софийската стокова борса, на която се реализират най-много сделки в страната, и Българската стокова борса (бивша Русенска стокова борса). Така извън общата структура остава единствено борсата в Пловдив.

Обединение на два от трите секторни играча

За целта има подписан меморандум, като в началото на следващата година обединението трябва да бъде факт след приключването на всички юридически процедури. Според документа членските права на всички членове от по-малката Българска стокова борса и техните брокери ще бъдат безвъзмездно прехвърлени към софийската. Така според оценка на представителите на двете дружества в една структура ще се концентрира около 99% от оборота в сектора, или около 600 млн. лв. годишно. Сливането на борсите е предшествано и от други промени в по-малкия партньор – Българска стокова борса. В последните три години в дружеството влязоха нови акционери – брокерски компании, членуващи и на Софийската стокова борса, като „Скорпион брокерс“, „Болкан фудс брокеридж“ и „Ойл брокеридж“, а освен това то премести седалището си от Русе в София. Сега извън новата структура ще остане единствено борсата в Пловдив. Главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов уточни, цитиран от БТА, че разговори за сливане с нея още не са водени, но не са и изключени. До редакционното приключване на броя неин представител не беше открит за коментар. В Софийската стокова борса са акционери 41 физически и юридически лица, като никой няма повече от 135 акции, колкото имат точно 10 акционери, а книжата са с номинал 1000 лв. Капиталът е 2.7 млн. лв. Сред компаниите с най-много акции са БТК, Юробанк, Интернешънъл асет банк, БТПП, изпълнителният директор Васил Симов и други, показва справка в Търговския регистър. В Българската стокова борса акционери са също множество физически и юридически лица, сред които и общините Разград и Русе.

Нова онлайн платформа и предложения до държавата

Междувременно стана ясно, че новото обединение ще работи по няколко идеи. Едната от тях е за създаване на онлайн платформа за търговия, която трябва да улесни брокерите. Такъв пилотен проект имаше преди години Софийската стокова борса съвместно с Българската стопанска камара, но в крайна сметка не се реализира. От софийската борса съобщиха още пред „Капитал“, че ще изпратят и предложения до Министерството на финансите и Министерския съвет да се разшири списъкът от стоки, които държавните структури могат да купуват чрез сделки на борсата. С последните изменения от тази година финансовото министерство ограничи възможността ведомствата да купуват без обществени поръчки стоки до само девет вида метали. В предишния списък имаше около 200 стоки, които могат да бъдат договаряни директно от различните институции, но според мотивите на финансовото министерство по този начин не се дава възможност да се постигне най-добра цена. Сега от Софийската стокова борса казват, че ще предложат администрациите да имат възможност да купуват горива чрез директно договаряне, каквото според тях изискване има и в европейските директиви.

Източник: Капитал

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си