Актуално

48 млн. лв. от еврофондовете ще бъдат инвестирани в Плевен до 2020 г.

Още 48 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Плевен до 2020 г. Средствата идват от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на заседания на Комитета за наблюдение на програмата, състояло се в четвъртък в Плевен.

По-голямата част от средствата ще бъдат инвестирани в обновяването на централната градска част, стана ясно от думите на кмета Георг Спартански. Градоначалникът обясни, че до средата на 2018 г., когато се отчита междинният етап на изпълнение, трябва да бъдат отчетени поне 50% изпълнение на проектите по програмата. „Стартирахме масирано всички възможни процедури по различните направления, за да може до отваряне на финансирането по Оперативна програма „Региони в растеж” да имаме избрани изпълнители”, каза пред журналисти Спартански. Той подчерта, че това е огромно усилие за всяка община.

„В момента около 150-160 различни обществени поръчки се движат едновременно със собствени сили на Община Плевен. Целта е до ноември 2017 г. вече да сме приключили тези поръчки и към момента на отчитане на междинния етап да сме покрили поне тези 50%.

На този етап сме на ниво избор на изпълнители, някои от процедурите приключиха и ще предстои сключване на договори. Нормално е поради големия брой участници по всяка една от позициите да има обжалвания, там не можем да предвидим кога ще бъде извървяна цялата процедура.

Затова още от ранната пролет на тази година стартирахме огромно количество процедури, за да не е в последния момент. Например за реконструкцията на Градската градина, проект за 1млн. 800 хил. лв., вече имаме избран изпълнител, няма обжалване и предстои подписване на договор.

Друг проект, по който има избран изпълнител, е за реконструкцията на площад „Стефан Стамболов”. По него също няма обжалване и предстои сключване на договор. По третия проект – за възстановяване на Водната каскада, който е за над 2 млн. лв., също има избран изпълнител, но има процедура по обжалване, която трябва да изчакаме.

Паралелно върви избор на изпълнители по различните позиции за 18 улици в Плевен, които ще бъдат основно ремонтирани, предстоят процедури и за избор на евентуални кандидати по образователната инфраструктура – за енергийна ефективност на 8 детски заведения и училища”, изброи още г-н Спартански. Той изрази своето желание и надежда още догодина плевенчани да видят обновената Градска градина, Водната каскада и пл. „Стефан Стамболов”.

Вчера и днес представителите на Европейската комисия, заедно с членове на Междинното звено по оперативна програма „Региони в растеж” в Община Плевен, направиха проверка на място на изпълнението на няколко от проектите с европейско финансиране.

По време на заседанието на Комитета за наблюдение, което продължава и на 28 октомври, ще бъдат дискутирани актуалното състояние на проектите по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. Ще бъде представен и окончателен доклад за изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Източници: pleven.topnovini.bg, mediapool.bg, sever.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си