СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА: Абонирайте се в периода 1 ноември - 10 декември 2019 г. и ще получите 10% отстъпка от цената за годишен абонамент! Списание "ЗОП ПЛЮС" на Вашите услуги и през 2020 година!
Актуално

Консорциум начело с хасковската "АБ" вероятно ще строи АМ "Хемус" при Боаза

Обединението предложи най-ниска цена за 10-километровата отсечка след Ябланица

 

Най-вероятно обединението “АМ Хемус 1 – 2016”, в което участват : „Асигния Инфраструктурас“ АД, хасковската „АБ“ АД, която заедно с унгарската “Келет” спечели търга за ремонта на жп трасето София – Елин Пелин, и „Мега инвест холд“ ЕООД, ще строи 10-км отсечка от магистрала “Хемус” от Ябланица до Боаза.

Консорциумът с участието на “АБ” е дал най-ниска цена за строителството на участъка – малко над 54,6 млн. лева без ДДС при индикативен бюджет от 80 млн. лева, вижда се от съобщение на Агенцията “Пътна инфраструктура”, която днес е отворила ценовите оферти на кандидатите за строителството.

Разликата между най-ниската оферта и най-високата – на “АКТОР АЕР” ЕООД (78,9 млн. лева без ДДС), е над 24 млн. лева. Средната цена на подадените оферти е 65,6 млн. лева. Най-ниската оферта е с почти 17% под средната цена, а най-високата – с 20%, т.е. от фирмите ще се иска да обосноват драстичните разлики в предложенията си.

Пътната агенция обяви обществената поръчка за проектиране и строителство на участъка Ябланица – Боаза през юли. В края на август стана ясно, че 11 компании искат да проектират и строят отсечката. Отворените днес ценови оферти обаче са 10. Не е отворена офертата на консорциума “АМ Хемус инженеринг”, в който влизат “Пътища Пловдив”, “Агромах”, “Водно стротелство – Благоевград” и “Оберослер Кав. Пиетро”.

Какви са цените на другите участници

Втората най-ниска цена е на „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което влизат  „Хидрострой“ АД, „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД – малко под 55 млн. лева. без ДДС.

Третата най-ниска цена е на ДЗЗД „Строители АМ „Хемус“ с участници „Интегрирани строителни системи“ ЕООД, „Интерпром“ ЕООД, ТОДИНИ ЦЕНТРАЛ АЗИЯ ООД и „Трансконсулт-22“ ООД – над 58,2 млн. лева без ДДС.

“Трейс Груп Холд” предлага да проектира и построи отсечката срещу малко под 59 млн. лева, Обединение „Геопът – Хемус“ с участници „Геострой“ АД и „Пътстрой – 92“ АД, е подало оферта за почти 60 млн. лева, а “ПСТ Груп” ЕАД – за малко над 62,8 млн. лева.

Оферти над 74 млн. лева без ДДС са предложили ДЗЗД „Хемус ВЕРДЕ“, в което участват „Автомагистрали Черно море“ АД и „Пътпроект“ ЕООД, и Консорциум „АМ Хемус Страбаг ГБС 2016 ДЗЗД, в който влизат „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД и Страбаг АГ – клон България. Офертата на “ИСА 2000” ЕАД е за 77,9 млн. лева.

Довършването на “Хемус”

В момента пътната агенция има няколко поръчки за проектиране, строителство и консултантски услуги за останалите недостроени отсечки от магистрала “Хемус”. Предстои отварянето на ценовите оферти на кандидатите за участъка от пътен възел “Белокопитово” до пътен възел “Буховци” край Търговище. Кандидатите за участъка са осем.

В ход е поръчка и за препроектиране на около 50 км от магистрала от Боаза до разклона за Плевен. Процедурата е на финалната права, като целта е да се намали цената на строителството.

Припомняме, че в края на 2015 г. правителството избра  обединение “АМ Хемус Лот 1” с водещ партньор “Джи Пи Груп” ООД да построи отсечката на магистралата от Ябланица до Угърчин/Луковит и Обединение “ПСТ Хемус 2” с водещ партньор “ПСТ Груп” ЕАД за отсечката от Угърчин/Луковит до Плевен/Ловеч. Цената с ДДС беше почти 1 млрд. лева, заради което кабинетът отнесе сериозни критики, както и за избраните изпълнители. Заради това премиерът Бойко Борисов нареди търговете за “Хемус” да бъдат спрени с формален повод липса на финансиране, макар и да беше известно, че магистралата ще се строи с пари от бюджета.

Фирмите обжалваха решението, но Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение в полза на държавата.

Източник: Investor.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си