Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Върнаха горивата в списъка за пряко договаряне през борсата

Промените се правят с ПМС за допълнителни бюджетни трансфери, към списъка са добавени 27 нови категории

 

Бдителни експерти по обществени поръчки отбелязаха, че с постановление на Министерския съвет е направено допълнение на списъка на стоките по чл. 79, ал. 1, т. 7 и чл. 191, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки. На запознатите с материята на поръчките е известно, че в тези случаи възложителите имат право да провеждат процедури на договаряне без предварително обявление за доставки през стокова борса.

Основно предназначение на приетото ПМС е одобряването на допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на общини и различни институции. Наред с това обаче, с параграф трети от Заключителните разпоредби на акта са направени допълнения в посочения списък на стоките, които се търгуват на стоковата борса. Включени са 27 нови позиции, в това число горива.

Както Ви информирахме, в средата на годината списъкът бе чувствително редуциран, като от него бяха премахнати всички горива. От Министерството на финансите обясниха, че с промяната се цели постигане на повече състезание при доставката на горива и други продукти. Според някои наблюдатели, тогавашните промени дойдоха поради твърдения за липса на прозрачност и злоупотреби, в това число  при продажбата на стари стоки от Държавния резерв чрез борсата.

Какви са мотивите за добавянето на новите позиции, съдържащи предимно метали, горива и смазочни материали, на този етап остава неясно. Сред възможните причини за промяната се сочи евентуалното уверение на стоковите борси, че правилата на борсковата търговия дават достатъчно гаранции за ефективно разходване на публичните средства.

Във връзка с горното ще припомним, че през октомври бе обявено обединяването на „Софийска стокова борса“ АД (ССБ) и „Българска стокова борса“ АД (БСБ). Двете борси осъществяват около 99% от борсовата търговия в страната с общ оборот около 600 млн. лева годишно. По мнение на запознати, не е изключено към сливането да се присъедини и третата съществуваща стокова борса в България – тази в Пловдив.

С постановлението, което е в сила от 13.12.2016 г., може да се запознаете тук.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си