Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Минали броеве

Брой 1, 2017: СЪВМЕСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Скъпи читатели,

Новата година е ново начало. Начало на път, идващ от миналото на натрупан опит и осъзнати истини. Но и път, извиващ се към хоризонта на желани бъдещи цели и постижения. Преди да тръгнем напред съвсем естествено идват онези мигове на безвремие, когато отпращаме всичко останало зад нас с въздишка и с намерения за по-добри бъднини поемаме напред. Така е за всеки от нас, така е и за всички ни като цяло.

В областта на обществените поръчки зад себе си оставяме година на нови правила и процес на адаптация към тях. Както и по-ниска активност при възлагането, дошла след финалния спринт в края на предишния и постепенното набиране на скорост в началото на новия програмен период при еврофондовете. А погледът ни е отправен към по-пълноценно  разбиране и по-оптимално прилагане на промененото законодателство. Както и към по-активно и полезно взаимодействие между институциите, от които зависи общата ефективност на системата. Които със сигурност ще са ни необходими предвид очакванията за завръщане към познатата висока динамика на възлагане, особено с европейски средства.

При такова ново начало винаги е добре да тръгнем подготвени. Затова в специалния премиерен брой на списание ЗОП+ за 2017 г. сме се постарали да дадем най-доброто, за да допринесем за един силен старт на новата година за всички от експертната ни аудитория.

Начело на изданието е ексклузивното интервю, което даде за нашите читатели председателя на Комисията за защита на конкуренцията – г-жа Юлия Ненкова. Показвайки професионализъм и прямота, ръководителят на антимонополния орган коментира пред нас редица ключови за възлагането на обществени поръчки въпроси – от принципни положения при защитата на конкуренцията, през правомощията на КЗК, до допусканите несъответствия при прилагане на ЗОП и възможните решения за тяхното преодоляване, включително чрез повече диалог и сътрудничество между отговорните ведомства.

Линията на топ материалите, избрани за януарския ни дебют, продължаваме със статия на един от основните ни консултанти и водещ лектор по материята – г-н Ивайло Стоянов. В своя типичен стил, комбиниращ задълбочен анализ и компетентни съвети с директна практическа приложимост, главният секретар на НСЕОП ни разкрива познати и непознати особености при възлагането на обществени поръчки с обособени позиции. Тема, колкото позната, толкова и способна да ни изненада. Както заради новите моменти, дошли при транспонирането на последното поколение европейски директиви, така и заради неподозираните възможности, които предоставят на възложители и изпълнители правилата за обособяване на лотове.

За високото ниво на изданието допринася и статията, посветена на отменената поръчка за създаване на централизирана система за електронно възлагане. Като водещ експерт в областта, част от професионалния път на който е бил свързан с КЗК, авторът г-жа Елена Димова прави ценен експертен преглед на постановеното решение на органа по обжалване. Акцентирайки върху поуките от казуса, тя превръща допуснатите пропуски при тази важна поръчка в истински наръчник по прилагане на действащата уредба на възлагането.

И за да потвърдим максимата, че всяко ново начало стъпва на преосмисляне и осъзнаване на вече извървяния път, като важна част от януарския брой сме включили разширено издание на рубриката с отговори на горещи въпроси по ЗОП. В него сме събрали както прецизирани и подредени отговори на въпроси от практиката, които вече са намирали място на страниците на ЗОП+, така и становища по постоянно възникващите нови казуси, поставящи на изпитание възложители, изпълнители, контролни институции и експерти.

Създадохме този специален брой водени от амбицията да сме все по-добри в оказването на експертна подкрепа на всички с интерес в областта на поръчките.  И не само защото така можем да подпомогнем по-доброто разбиране и прилагане на правилата, уреждащи тази част от обществените отношения. А и за да продължим да утвърждаваме дух на сътрудничество, взаимопомощ и уважение в експертната общност. Надяваме се, че резултатите на тези ни усилия ще достигат до все повече наши читатели, приятели, клиенти и партньори. Съответно ще допринесат за тяхното възходящо развитие и благоденствие през една успешна нова 2017 година.

На добър час от екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

СЪВМЕСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Защитата на конкуренцията и обществените поръчки на прага на 2017 г.  през погледа на председателя на КЗК – ексклузивно интервю за ЗОП ПЛЮС на г-жа Юлия Ненкова

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Заедно и поотделно: Основни моменти в актуалните правила за възлагане на поръчки с обособени позиции (материал с продължение),
    Ивайло Стоянов
  • Тръжни контрапункти: Практически изводи от решението на КЗК по поръчката за създаване на централизирана система за електронно възлагане, Елена Димова
  • Експертно за поръчките: Преглед на въпроси и отговори от практиката по възлагане на обществени поръчки по ЗОП, в сила след 15.04.2016 г.

СПЕЦИАЛНИЯТ НИ ПРЕМИЕРЕН БРОЙ ЗА 2017 ГОДИНА Е ДОСТЪПЕН ЗА СВОБОДНО ЧЕТЕНЕ В ИНТЕРНЕТ! МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ТУК:

Ако желаете списание ЗОП+ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки, може да осъществите това като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си