Актуално

Служебният премиер не изключи възможността за спиране на обществени поръчки

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че новият кабинет няма да се притеснява да отмени обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари, където винаги има риск от не много редни неща. Това стана при негово участие в предаването на БНР “Хоризонт за вас“.

Проф. Герджиков потвърди очакването, че работата на временното правителство ще включва и проверка на наследеното от предишния кабинет. Доайенът в политиката обаче изрично подчерта, че подобни действия не следва да се възприемат като „лов на вещици“. „Нищо такова няма да има. Разбира се, че трябва във всяко министерство да се проверят много внимателно нещата, които са вършени, защото, за съжаление, на много места имаше данни, че има корупционни елементи.“

По думите на служебния премиер, специално внимание ще бъде обърнато на обществените поръчки.  „Аз разпоредих още в самото начало на всички министри да излязат всички висящи обществени поръчки, особено тези, правени в периода на последните седмици, когато кабинетът е в оставка, за да се види дали действително отговарят на потребностите и дали няма нещо скрито зад тях. Няма да се притесняваме да отменим обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари, където винаги има риск от не много редни неща“, каза новият премиер.

Герджиков коментира, че в няколкото дни, в които е комуникирал с министрите от кабинета си, е установил, че са високо отговорни хора и добри експерти в своите области. „Убеден съм, че ще работим добре. Всички имат желанието да са максимално полезни в краткото време, с което разполагаме“.

Юристът заяви, че при евентуално сформиране на парламент, който не може да излъчи правителство, не би искал да остане по-дълго от очакваното в управлението на държавата, защото няма да е добре за страната. Сред изтъкнатите от него причини е това, че подобен сценарий може да затрудни подготовката за предстоящото през 2018 година председателство на България на Съвета на Европейския съюз. „И в личен план не бих бил във възторг“, добави Огнян Герджиков.

Като даде балансирана оценка на своите предшественици, служебният премиер уточни, че предстоят анализи  по сектори и ако се установят слабости, ще бъдат сезирани съответните органи. „За да покажем, че сме правова държава и върховенството на закона е железен принцип“, отправи посланието си той.

Източник: Econ.bg (с известна редакторска намеса)

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си