Актуално

Чехи и поляци в състезание за доставка на трамваи за София

Чешката компания Skoda Transportation и полската „Железопътни превозни средства ПЕСА Бидгошч“ (Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz) са двете фирми, подали оферти в търга за доставка на 13 нови трамвая за градския транспорт в София.

Поръчката е с прогнозна стойност 61 млн. лв. с ДДС и се финансира по проекта „Интегриран градски транспорт“ по европрограмата „Региони в растеж“. Възложител е общинското дружество „Столичен електротранспорт“. От дружеството поясниха пред „Капитал“ преди време, че най-вероятно новите мотриси ще са предназначени за движение по линия номер 5 – от кв. „Княжево“ до Съдебната палата.

Председателят на комисията по провеждането на търга инж. Иво Василев, който е и зам.-директор по експлоатационни въпроси на „Столичен електротранспорт“, обясни, че процедурата трябва да завърши до 30 юни и дотогава да има избран доставчик на трамваите. Срокът за изпълнение на доставката е 24 месеца, което означава, че през лятото на 2019 г. по линия 5 вече може да има нови мотриси.

Познати кандидати

Инж. Иво Василев обясни преди отварянето на офертите, че двамата участници в търга са печелили вече поръчки на „Столичен електротранспорт“.

През 2013 г. полската Pesa побеждават в търг за доставка на 20 нови трамвая с нисък под за междурелсие 1009 mm с крайна цена близо 33.7 млн. евро без ДДС, като прогнозната стойност е била 50 млн. евро. Ако се сметне по тази цена, сегашната доставка би излязла около 51 млн. лв., т.е. под прогнозата. През лятото на 2015 г. беше обявена поръчка за 5 нови трамвая, като победител отново беше Pesa. Поръчката беше на стойност 8.5 млн. евро без ДДС.

Skoda пък е доставила 50 тролейбуса за близо 27.5 млн. лв. без ДДС през 2013 г., а през 2015 г. е спечелила няколко обособени позиции в търг за доставка на резервни части за тролейбуси за 530 хил. лв.

Каква е задачата

Обществената поръчка е за доставка на 13 нови нископодови съчленени трамвая за междурелсие 1009 mm. Изпълнителят ще трябва и да обучи работниците и служителите на „Столичен електротранспорт“ за управление, поддържане, диагностика и ремонт на трамваите. Освен това ще е длъжен да достави материали за краткосрочна и аварийна поддръжка на превозните средства, както и диагностично оборудване. Трамваите трябва да отговарят на действащите норми и стандарти в Европейския съюз. Те трябва да притежават сертификат за типово одобрение от страна – членка на ЕС, или страна, която има сключен договор с ЕС или България, който осигурява взаимно признаване на съществуващи изисквания или еквивалент.

Цената е критерият с най-голяма тежест – 50%. В оценката на офертите ще се взимат предвид и показателите за технически качества на трамваите, срокът на доставка, гаранционните условия. Офертите над прогнозната стойност от 50.9 млн. лв. без ДДС ще бъдат отстранявани, тъй като това е максималният финансов ресурс, с който общинското дружество разполага. В настоящия търг се очаква крайната цена, която „Столичен електротранспорт“ ще заплати, да падне, тъй като именно ценовата оферта е водещ критерий за оценка на офертите. Това се е случвало и в предишни търгове за доставка на трамваи.

Релсови ветерани

Според наличните данни, понастоящем „Столичен електротранспорт“ разполага с около 300 трамвая, а подмяната на подвижния състав върви с бавни темпове и става основно с евросубсидии и дарения. По информация на неправителствената организация „Спаси София“, тази година се очаква да бъде закупена от Прага нова партида от 10 използвани трамвая TatraТ6А5. Въпреки че са произведени през 1995 г. и нямат нископодова секция, те са сравнително модерни – кабината за ватмана е климатизирана, разполагат с модерна аудио и визуална оповестителна система, удобни седалки, мощни двигатели и дълъг експлоатационен живот. Мотрисите са за широко междурелсие (1435мм) и ще обслужват линиите 20 и 22, като се очаква напълно да заместят петдесетгодишните трамваи „Дюваг”. 30 такива трамвая вече бяха закупени от чешката столица и в момента обслужват пътниците по линия 22.

Междувременно, скоро по улиците на София се очаква да тръгнат и дарените от град Базел 28 трамваи. Возилата, наричани от базелци „краставици“ заради зеления си цвят,  ще се движат по линиите 6, 8 и 12. Мотрисите са на 27 години, но са ремонтирани през 2000 г. и са във видимо добро техническо състояние, като разполагат с нископодова секция, видеонаблюдение и допълнително падащо стъпало, което да улеснява трудноподвижните пътници. Първите четири от тях пристигнаха в началото на февруари и от няколко седмици вече преминават технически изпитания по релсови трасета в столицата. Те ще обслужват линия № 8, която се движи от ж.к. „Люлин“ 5 до Съдебната палата.

Източник: Капитал (заглавието е наше, публикуваме текста с някои изменения и допълнения), Спаси София, Столичен електротранспорт

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си