Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Минали броеве

Брой 3, 2017: МАЛКИ, НО ВАЖНИ

Скъпи читатели,

Всеки избор, който правим, е повод за размисъл. Покрай зачестилите поводи да си припомняме тази максима бихме могли наистина да се замислим колко валидна е тя не само за някои колективни избори, но за всяко решение, което вземаме в своето ежедневие. Процес, който неминуемо е свързан с преглед на алтернативи и преценка дали да заложим на това, което познаваме от натрупания опит или на нещо друго, което все още предстои да разберем. И колкото повече размишляваме, постепенно осъзнаваме, че нито едно възможно решение не е правилно или грешно, нито една алтернатива не е по-важна от другите. Всички те просто са различни, достатъчно добри такива каквито са и същевременно винаги носещи потенциал и възможности за достигане на нещо още по-оптимално. Думи наглед парадоксални, но доказващи истинността си в самия живот.

В потвърждение на казаното идват и статиите, които сме подбрали за Вас този месец. От една страна, в темата на броя обръщаме внимание на това как поръчките на по-ниска стойност всъщност може да са едни от най-важните за възложителите и затова разглеждаме ключови техни особености. В същото време, в друга статия г-жа Елена Димова ни показва как “старата” практика на органите по обжалване също може да ни помогне при избора на най-подходящата оферта в процедурите по ЗОП. Тези два материала са поредно доказателство, че дори при всеки казус оптималното решение да е различно, във всички случаи обмислянето на нещата и разглеждането на различните възможности, които ни дават правилата, са в основата на тяхното успешно прилагане.

Същото ни показват и останалите материали от броя – както полезният преглед на контролната практика, представен от г-н Валентин Панчев, така и авторският анализ на нарушенията на кметове, изготвен от г-жа Полина Цокова. Разпространението на знания и добри практики са основна цел и на поредната подборка от становища по въпроси, дошли до нас от там, където навременният размисъл може да направи съществена разлика – самата практиката по прилагане на нормативната уредба.

От екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

МАЛКИ, НО ВАЖНИ

Някои особености при възлагане на обществени поръчки чрез събиране на оферти с обява,  ЗОП+

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Качествена проверка: Важни процедурни акценти и актуални препоръки от предварителния контрол, осъществяван от Агенцията по обществени поръчки,
    Валентин Панчев
  • Въпрос на преценка: Какво е разбирането на КЗК за наличието на субективни елементи в методиката за оценка на офертите и забраната за оценяване на планове и графици, Елена Димова
  • Градивни поуки за градоначалници: Какви несъответствия със закона допускат кметовете на общини при възлагането на обществени поръчки, Полина Цокова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете списание ЗОП+ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки, може да осъществите това като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си