Актуално

Поръчки за 112 млн. лв. обявил служебният кабинет за около месец

Поръчки на стойност 111 729 115 лева и 30 стотинки без ДДС са обявили министрите от служебното правителство в първия си месец управление – от 27 януари до 10 март 2017 г. Това са 42 календарни дни управление, или 29 работни дни, изчислиха колеги от някои медии.

Възлагането на поръчки е започнало в първите дни на служебната власт. Има търгове, пуснати още в деня на първото извънредно заседание на служебното правителство на 30 януари, пише 24 часа. На него премиерът Огнян Герджиков възложи на министрите си да ревизират за две седмици обществените поръчки на подалото оставка правителство на Бойко Борисов.

Само три министерства не са обявили поръчки – на икономиката, на културата и на здравеопазването.

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов е най-активен в обществените поръчки, показват данните от министерствата. Той е възложител на търгове на обща стойност 79 269 020 лв. Повечето от поръчките му са по съкратената процедура (т.е. ускорена*), тъй като се финансират по отпуснатите на България допълнително 160 млн. евро за охрана на границата с Турция и доставките трябва да бъдат завършени до септември тази година.

По съкратена процедура се провежда поръчка за над 29 млн. лв. за закупуването на 299 джипа за Гранична полиция. Тази поръчка бе пусната в началото на март, а оферти се приемат до 20 март. Джиповете пък трябва да бъдат доставени на граничарите до края на септември.

Узунов ще даде и 34 783 240 лв. без ДДС, също по съкратена процедура, за термовизионни камери по българо-турската граница.

Вътрешният министър е обявил и търгове за изграждане на пунктове за наблюдение на границата с Турция на стойност 2 345 000 лв. без ДДС и за закупуване на станции за обработка на отпечатъците на нелегалните мигранти на стойност 3 109 000 лв. Ще бъдат купени и два 50-местни автобуса за транспортиране на бежанци за 938 784 лв.

В поръчките на Узунов фигурира и такава за пощенски услуги на стойност 3 600 000 лв. и за изработване на рекламни материали на МВР за 14 852, 28 лв. без ДДС – тефтери, химикалки, календари и визитки, става ясно от документацията на поръчката.

69 999 лв. е готов да даде служебният вътрешен министър за облепване на 420 полицейски автомобила със стикери “Полиция”.

С обща стойност на обявените поръчки от 10 234 060 лв. на второ място в служебното правителство се нарежда регионалният Спас Попниколов. 10 милиона от тях са само за зимно поддържане и ремонт на автомагистрала “Струма” и е обявена от Агенция “Пътна инфраструктура”. 160 000 лв. без ДДС пък ще бъдат дадени за закупуването на пет електронни везни, с които да бъдат теглени камиони, а 23 000 лв. за ремонт на автомобили. Попниколов е обявил и поръчка за закупуване на дърва за огрев на пътното управление във Видин.

8 690 134 лв. ще бъдат разпределени по поръчки от администрацията на Министерския съвет.

290 000 лв. без ДДС ще дадат например от МС за управление на човешките ресурси в държавната администрация. За тези пари ще трябва да бъде осигурена поддръжка на компютрите на отделите “Човешки ресурси” в министерствата и на софтуерната им система.

870 000 лв. са предвидени за мониторинг на националната стратегия за интеграция на ромите. За сумата ще трябва да бъде направена софтуерна платформа, за да бъде контролирано изпълнението на проектите на стратегията, която се прилага още от 2012 г.

90 134 лв. ще даде Министерският съвет за отпечатване на книжата за провеждане на извънредните парламентарни избори. Търгът за изборните документи е единственият на служебната власт, който е свързан с провеждането на предсрочните избори.

Два кораба иска да закупи служебният транспортен министър Христо Алексиев. Те ще се ползват за поддържане на корабоплаването на река Дунав. По-големият кораб ще маркира трасето и е с прогнозна стойност 5 190 000 лв., а освен това е предвидено да бъдат дадени и 808 000 лв. за по-малък плавателен съд.

Спортната министърка Даниела Дашева пък е пуснала две поръчки за общо 444 000 лв., които бяха от Бойко Борисов в края на 2016 г. Те са за закупуване на самолетни билети и охрана на обектите на спортното министерство. Екоминистерството пък е обявило поръчка за 50 000 лв. за писане на наредба.

Председателството си купи коли, сега търси билети за самолети до Виена, Талин и Брюксел. Два автомобила за 82 800 лв. с ДДС е закупил центърът за подготовка на българското председателство на ЕС. 122 хил. лв. без ДДС ще даде центърът и за самолетни билети през тази година, става ясно от прясна обява.

Количеството билети не е споменато в поръчката. Дестинациите обаче са главно Брюксел и столиците на Естония и Австрия Талин и Виена. Двете държави влизат в тройката на българското председателство.

Поръчките, свързани с председателството на ЕС, бяха единствените, за които не бе предвидено ревизията на служебното правителство да ги спира.

Министерският съвет на Герджиков продължава и търга за ремонт на дом номер 2 на резиденция “Бояна”. Този търг е на стойност 7 200 000 лв. без ДДС. На 10 март е приключила процедурата и има заповед за определяне на изпълнител. Цената му е с 200 хил. лв. по-ниска от предварително отпуснатите средства.

Министърът на отбраната Стефан Янев е единственият в служебното правителство, който успя не само да обяви, но и да спре собствена обществена поръчка. На 24 февруари Министерството на отбраната обяви поръчка за компютри на стойност 1 768 333, 33 лв. За тези пари трябваше да бъдат купени 1365 настолни компютъра и 400 лаптопа, които да бъдат доставени през тази и следващите 2 години.

На 10 март Янев обаче спря поръчката. Според служебния министър критерият за възлагане единствено по най-ниска цена не защитавал интересите на министерството. Заради това търгът трябвало да се преработи и критерият за възлагане да стане “оптимално съотношение качество/цена”, обясниха от отбранителното министерство. Така техническите параметри на компютрите щели да отговарят на нуждите на МО.

Компютърната поръчка е най-голямата, която е обявена от служебната власт в отбраната. Освен нея има още три. Едната е за застраховка на цивилните служители във ведомството. Освен това има поръчка за логистична поддръжка на армията на стойност 333 416,47 лв. и за закупуване на модул за спътникова връзка на стойност 87 500 лв.

Източник: dnes.bg, 24 часа


* Съгласно чл. 74, ал. 4 от ЗОП, срокът за получаване на оферти в открита процедура е 35 дни, но ако е нвъзможно да бъде спазен поради възникване на обстоятелства, които изискват спешно възлагане на поръчка, може да се съкрати до не по-малко от 15 дни.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си