Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

17% спад на договорите за обществени поръчки, обясняват феномена с политическата ситуация

За първото тримесечие на 2017 г., спрямо същия период на миналата година, се наблюдава спад от около 17% при сключените договори за обществени поръчки. Това показват данните, налични на Портала за обществени поръчки според публикации на някои електронни медии.

Сред изтъкваните причини за спада като основна се определя настоящата политическа ситуация около предсрочните парламентарни избори. Някои експерти обясняват явлението и с това, че възлагането на поръчки с евросредства от втория програмен период все още не е набрало скорост. Така реално се получава съвпадение на ниска активност при разходването на средства както от държавния бюджет, така и от фондовете на ЕС. Именно това вероятно има за проявна форма наблюдавания спад.

Що се онася до конкретните данни, от същите се вижда, че през периода януари-март 2016 г. са сключени общо 4814 договора по обществени поръчки, докато тази година те са малко под 4000. Това прави по около 250-300 по-малко договори месечно, сключвани от възложители, които разходват публичен финансов ресурс, съобщава БГНЕС.

От началото на годината след провеждането на обществените поръчки са възложени договори в размер на 1,121 млрд. лв., 2,4 млн. евро, 30 хил. британски паунда и малко над 6 хил. щатски долара. Пет от договорите за строителство са на стойност над 50 млн. лв. За цялата 2016 г. след обществени поръчки са сключени 21 500 договора на обща стойност почти 6,5 млрд. лв., 128 млн. евро, 1,9 млн. швейцарски франка и 1,7 млн. щатски долара.

Източник: БГНЕС, Actualno.com

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си