Актуално

Министър Нанков: Около 500 млн. лв. ще влизат в АПИ от тол такси

Плановете на кабинета са за разширяване на обхвата на програмата за саниране, коментира новият регионален министър

Сметката за приходите от тол такси все още не може да бъде направена, защото не са готови тарифите, но очакваните приходи в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са около 500 млн. лева годишно. Това изчисли в ефира на „Нова телевизия“ новият регионален министър Николай Нанков.

Той посочи, че срещу тол таксите има силен отпор и търгът за изграждане на системата е обжалван осем пъти от 2016 година досега. Регионалното министерство предвижда, когато системата заработи, тежкотоварните автомобили да плащат тол такси, а леките автомобили – да се движат с електронни винетки.

Изграждането на системата за тол такси отнема около 7 месеца, посочи още новият регионален министър. Ще има и период на мониторинг как работи системата, който ще отнеме около 12 месеца.

Сметката за това колко пари ще постъпват още не е направена, но грубо с 500 млн. лв повече ще са приходите в пътната агенция годишно. С тези пари може да бъде изграден магистрален участък колкото този на Кресненското дефиле или да се извърши рехабилитация на няколко хиляди километра републиканска пътна мрежа, каза още Николай Нанков.

Нанков призна, че има и голямо закъснение по изграждането на магистрала „Струма“, но посочи, че то ще бъде наваксано. Реално получаването на всички необходими разрешителни за строеж могат да бъдат получени и реалното строителство да започне през 2019 година. Магистралата трябва да бъде финализирана през 2022 година.

„Ние сме убедени, че ако форсираме нещата, през 2019 година може да стартираме реалното строителство. Ако приключим до 2022 година, няма да загубим европейско финансиране. Трябва да спазим този срок”, каза Нанков.

Третокласните пътища са в много лошо състояние. Една от причините за това е липсата на пари – има недостиг на 670 млн. лв. на годишна база за поддръжка на съществуващата инфраструктур, заяви регионалният министър. „По данни на Световната банка на годишна база дефицитът за адекватна поддръжка на съществуващата пътна инфраструктура е 600-700 милиона евро”, напомни той.

Правителството има планове и за разширяване на обхвата на програмата за саниране на жилища и да бъдат обхванати дори и еднофамилните сгради, стана ясно от думите на Николай Нанков.

Източник: Investor.bg, big5.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си