Актуално

Започна второто издание на конкурса "Екообщина"

Конкурсът „Екообщина“, който френското посолство и Френският институт в България за втора поредна година организират в партньорство с няколко министерства, организации и асоциации, започна от 16 май. В него могат да вземат участие всички български общини, като целта е да покажат успешните си устойчиви практики и най-добрите да бъдат наградени.

В първото издание на конкурса през 2016 г. участие взеха 31 общини, като организаторите очакват повишен интерес тази година, тъй като вече са получили запитвания от заинтересовани местни администрации още преди да обявят новия сезон на състезанието.

Категориите на конкурса са четири, като общините могат да подават кандидатури в повече от една, ако имат постижения в няколко области.

Конкурсът

„Екообщина“ търси най-впечатляващите общински постижения в четири сфери: „Устойчиво управление на водите“, „Устойчива мобилност“, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“ и „Енергийна ефективност на сградите“. Подобно на миналогодишното издание и тази година ще се състои по един семинар за всяка тема през май и юни. По време на семинарите френски експерти ще споделят своя опит. Разликата е, че тази година ще се даде възможност и на наградените общини от първото издание да разкажат за своите постижения.

Най-същественото изискване за участие в конкурса е попълването на въпросник, в който общините описват успешните си практики, какво са правили досега и какви са бъдещите им намерения в областта. „Въпросниците бяха опростени и подобрени спрямо миналата година, а семинарите са на актуални теми, отговарящи на нуждите на общините. Също така наблягаме повече върху ползите от публично-частни партньорства и зелените обществени поръчки“, споделя френският посланик Ерик Льобедел пред „Капитал“.

Във всяка сфера ще бъдат избрани две общини победителки, като ще бъдат разделени в две категории по население. В категорията „Устойчиво управление на водите“ отделно ще се състезават общините с население под 10 хил. еквивалент жители и над 10 хил. еквивалент жители. В останалите три категории прагът ще е 40 хил. жители.

В журито участие ще вземат представители от партньорски институции и организации: Министерството на околната среда и водите, министерството на регионалното развитие, Българската асоциация по водите, Националното сдружение на общините, Асоциация на еколозите на общините в България и др.

Отличените сред общините ще получат трофей „Екообщина“ и награда четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители от общината лауреат. Освен това победителите ще получат и награди от спонсорите в различните категории: Renault, Weber Saint-Gobain, Schneider Electric и „Веолия“.

Крайният срок за кандидатстване е 31 юли.

Целта

Според Ерик Льобедел общините трябва да бъдат на преден план, когато се говори за устойчиво развитие в населените места. „Общините са по-близко до нуждите на потребителите и гражданите, могат да изразят по-добре нуждите от подобрение. Но трябва и да следват националните административни модели“, обясни той. Основна цел на конкурса е споделянето на опит, като организаторите отбелязват, че френските експерти също използват възможността да се поучат от българските общини.

„Обмяната на практики, която води до сътрудничество между общините и двете държави, е много важна за нас… Във Франция устойчивите практики са обща цел между централните власти и общините. Що се отнася до общините, много от тях не чакаха инструкции от държавата и сами решиха да вървят напред. Важни общини, като Нант, Страсбург и Бордо например, бяха много напредничави и развити в устойчивото управление в сравнение с други общини“, разказва френският посланик.

Източник: Капитал (с малки редакции), на снимката: Любляна – Европейска зелена столица за 2016 г.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си