Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Анонси

АОП и АДФИ сключиха споразумение за сътрудничество

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Агенцията по обществени поръчки (АОП) ще предприемат действия и мерки, насочени към засилване обмена на информация и разширяване на взаимодействието помежду си, с цел насърчаване на  добрите практики и законосъобразността при възлагане и изпълнение на договори за обществени поръчки. Това стана ясно от прессъобщение, публикувано по повод Споразумението за сътрудничество в областта на обществените поръчки, подписано на 19 май от директора на АДФИ г-н Георги Начев и от изпълнителния директор на АОП г-жа Миглена Павлова.

В разпространената информация се посочва, че с документа са определени типовете справки и доклади, съответно сроковете, които двете агенции ще спазват при обмена на информация помежду си за подобряване координацията, както във връзка с контролната им дейност по Закона за обществените поръчки, така и по отношение на осъществявания от Европейската комисия мониторинг на обществените поръчки в Република България.

В споразумението е заложено и предприемането на съвместни действия за оценяване на рисковите фактори и за преодоляване на констатирани характерни нарушения в областта на обществените поръчки, организиране и участие в семинари, работни срещи и други мероприятия от взаимен интерес в областта на обществените поръчки, с цел повишаване на професионалната квалификация на експертите от двете институции.

Според някои наблюдатели на случващото се в Системата на обществените поръчки, подписването на споразумението е възможно да има връзка с предстоящото оповестяване на препоръките на Европейската комисия относно реформите в областта на финансите и държавното управление. Припомняме, че в различните предписания, които европейската институция дава на България,  редовно присъства и темата за възлагането на обществени поръчки в страната ни.

Във връзка с подписаното споразумение и очакваните препоръки от ЕК ще припомним и това, че заедно със Сметната палата, АДФИ и АОП влизат в състава на Методическия съвет, създаден със ЗОП за унифициране на практиките по прилагане на контролната дейност по закона. Според разписаните нормативни текстове, този съвет следва да  приема насоки за осъществяване на предварителен и последващ контрол по закона, както и за вътрешния контрол, упражняван в организациите на възложителите. Видно от Правилата за работа на съвета, одобрените насоки следва да се публикуват на Поратала за обществени поръчки и страниците на Сметна палата и АДФИ в Интернет. Понастоящем такива насоки все още не са публикувани.

Целия текст на Споразумението межу АДФИ и АОП можете да видите тук.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си