Минали броеве

Брой 5, 2017: ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА

Скъпи читатели,

Едно е да си мислиш, че нещо е вярно, а съвсем друго е това наистина да отговаря на действителността. Този основен житейски принцип важи с пълна сила и при прилагането на общите правила за поведение, съдържащи се в разпоредбите на нормативните актове, уреждащи различни обществени отношения, в това число тези при възлагането на обществени поръчки и разходването на публични ресурси.

А за да има такова разграничаване на правилата такива каквито са и различните повече или по-малко експертни менения за тях е необходимо дълбоко разбиране на целите, принципите, общоприетите разбирания и регулативните механизми, които стоят зад тези правила. Разбиране, което се постига както с обучения, така и с основана на взаимно уважение активна комуникация, споделяне на становища и ефективно взаимодействие между всички заинтересовани страни. Все неща, които се опитваме да поощряваме и ние от ЗОП ПЛЮС в своята консултантска дейност.

Именно за по-добро разграничение между същността на законовите изисквания и различните техни прочити, за тема на броя избрахме редакционния материал, посветен на един въпрос при възлагането, който не се дискутира толкова често в експертната общност, но отдавна поражда неразбиране и недоразумения в практиката по възлагане на обществени поръчки – този за особеностите при поставяне на изисквания за оторизационни писма.

Своят важен принос за добавената стойност на броя има и статията, разглеждаща съществени въпроси, относими към обжалването на решения, действия и бездействия на възложители в процедури по ЗОП. И тук важен акцент се явява това, че само доброто разбиране на същината на нещата, както при законовите изисквания, така и по отношение на гледните точки на всички засегнати страни, може да донесе онова разрешаване на възникналите правни спорове, които е оптимално не само за една или друга организация или институция, а и за системата на поръчките и обществото като цяло.

Полезността на броя се допълва и от статията, в която детайлно са разгледани изискванията във връзка с използването на един нов инструмент за по-ефективно и уеднаквено тълкуване на правилата и разпространение на оптимални практики при възлагането – стандартизираните проекти на договори за обществени поръчки и клаузи към тях.

По традиция финалната поанта поставят становищата по въпроси по тълкуване и прилагане на правилата за възлагане, зададени ни от наши читатели, клиенти и партньори. Надяваме се и този път те да допринесат за подобряване на разбирането на нормативната уредба и разпространяването на възможни стратегии за справяне с предизвикателствата при нейното прилагане и ефективното разходване на обществените средства. Приятно и ползотворно четене!

От екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА

Предпоставки и възможности за използване на оторизационното писмо при възлагане на обществени поръчки,  ЗОП+

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Решения под въпрос: Актуални въпроси от обжалването на решенията, действията и бездействията на възложителите,
     Елена Димова и Александър Александров
  • Договорки в рамки: Стандартизирани проекти на договори и специализирани клаузи към договори за обществени поръчки, Полина Цокова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете списание ЗОП+ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки, може да осъществите това като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си