Актуално

Електронното управление не е самоцел, а средство за цялостно реформиране на институциите и процесите в тях

Електронното управление е стратегически приоритет за България, а дигиталната трансформация на администрацията е необратим процес, който е условие за ефективност, прозрачност и отчетност на административните структури в интерес на гражданите и на бизнеса. Е-управление не значи просто дигитализация на административни процеси, а коренна промяна на модела на административно обслужване. Това подчертаха държавният глава Румен Радев и председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков по време на работна среща на „Дондуков“ 2.

Екипът на агенцията и президентът Румен Радев обмениха мнения по приоритетите, целите, основните дейности и предизвикателствата пред развитието на е-управлението в България. Сред тях са трансформацията на удостоверителните във вътрешно административни услуги, осъществяването на контрол на бюджетните разходи и на проектите и дейностите на административните органи в областта на е-управлението, както и на дейностите в областта на мрежовата и информационна сигурност на национално и на европейско равнище.

„Електронното управление не е самоцел, а средство за цялостно реформиране на институциите и на процесите в тях. То ще позволи на гражданите и на бизнеса да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между отделните административните структури”, коментира председателят на ДАЕУ Росен Желязков. Той посочи още, че стандартизацията и споделянето на ресурси от административните органи са ключови условия за цялостна оптимизация на изразходваните бюджетни ресурси в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление.

„Не бива да мислим за въвеждането на дигиталните услуги и управление като за нещо абстрактно. Темата е дълбока и всеобхватна и изисква сериозна експертиза, активно участие и съпричастност от всяко едно ведомство и институция на територията на България“, заяви държавният глава Румен Радев по време на разговора. Президентът изрази готовност да подкрепи всяка инициатива, която ще улесни и ускори процеса на дигитална трансформация на българската администрация в полза на гражданите и на бизнеса.

Румен Радев и Росен Желязков споделиха мнението, че е-управлението трябва да е приоритет не само за държавната агенция, а за всички институции и административните органи следва да работят последователно както за оптималното използване и поддръжка на вече наличните ИКТ ресурси и информационни системи във всички сектори, така и за тяхната оперативна съвместимост и стандартизация. Автоматизираният обмен на данни между информационните системи на отделните администрации и националната схема за електронна идентификация са основни условия за ефективно е-управление в България, беше подчертано още по време на разговора.

Източник: ДАЕУ

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си