Актуално

Пешеходната зона в центъра на София ще продължава до бул. "Стамболийски"

Пространството от бул. “Стамболийски” до бул. “Витоша” да стане пешеходна зона. Това намерение обяви главният архитект на София Здравко Здравков, който отчете свършеното за първата година на този пост.

Във финален етап е изработването на задание за проектиране за градоустройствена концепция на площад “Св. Неделя”, което е възложено на експерти от катедра “Градоустройство” при Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Извършени са задълбочени проучвания, привеждат се анкети и разговори със собствениците на прилежащите сгради.

Предстои проектът да бъде публикуван на интернет страницата на Направление “Архитектура и градоустройство” и провеждане на обществено обсъждане.

“Това, което свършихме за една година, е изключително важно”, посочи арх. Здравков.

Вече е започнала същинската работа и по визията за развитие на София, която Столичният общински съвет възложи на главния архитект. Документът е с дългосрочна перспектива до 2050 година.

61 проекта са постъпили в рамките на архитектурния конкурс за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за независими изкуства и култура. По думите на главния архитект, журито е “почти международно”. Арх. Здравков увери, че никой от членовете не знае чие име се крие зад проектите и изтъкна, че конкурсът е максимално обективен.

През последната една година има практика за ежемесечни срещи с главните архитекти на 24-те административни района на Столичната община. За удобството на гражданите е създадена технологична платформа за управление на административния процес в Направление “Архитектура и градоустройство”. Вече всеки гражданин или всяка фирма ще могат да получават по-бързо в единен формат всички необходими административни актове по отношение на разрешения за строеж, разрешения за поставяне и удостоверения за въвеждане в експлоатация.

Създадена била интерактивна карта на детските площадки. Арх. Здравков обясни, че има детски площадки, които са в сравнително добро състояние и с малко средства могат да се реконструират.

Относно спрените тръжни процедури за пл. “Славейков” и пл. “Гарибалди” арх. Здравков разясни, че има неточности в проектната документация. Даден е 14-дневен срок, в който да бъдат отстранени. След това обществените поръчки ще бъдат възобновени.

Източник: news.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си