Актуално

София обяви поръчка за 120 автобуса на метан, предстои закупуване и на електробуси

Столичната община е обявила обществена поръчка за доставка на 120 автобуса на метан, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов. Той допълни, че половината от превозните средства ще са единични, а останалите – съчленени.

Монов каза още, че спряната преди няколко месеца поръчка за доставка на 30 дизелови автобуса ще бъде преработена и тя ще бъде за рейсове на природен газ. До края на юни се очаква да стартира и търгът за доставка на 20 електробуса.

През януари кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че за две години средната възраст на автобусите е свалена от 19 на 12 години. Последната доставка на нови автобуси беше миналото лято, когато дойдоха 130 дизелови автобуса, производство на китайската компания „Юйтун“. През 2014 година общината купи 126 автобуса на метан.

Електрическият автобус с четири пъти по-ниски разходи

Новината за предстоящото закупуване на метанови автобуси бе съобщена на медийно събитие, в рамките на което от „Столичен автотранспорт“ отчетоха експлоатационните разходи за автобуса на ток. Превозното средсво е производство на китайската компания „Юйтун“ и от януари до май беше тестван по линия 84. Представени бяха дани, че електробусът е изминал близо 22 хил. км, при среден разход от 99 киловатчаса на 100 км.

„Това ще рече, че изминаването на един километър е струвало 16.5 стотинки, или четири пъти по-малко, отколкото за идентичен дизелов автобус“, уточни Монов. Електрическият автобус е изминавал около 200-250 км на ден, като зарядът на батериите е бил достатъчен дори в най-студените дни.

На представителите на масмедиите бе обяснено, че разходите за гориво са 4 пъти по-малки от тези на конвенционален автобус, а обслужването на електробуса е около 3 пъти по-евтино, тъй като няма масла, филтри и други течности.

Запитан дали е възможно 20-те електеобуса да заработят в началото на 2018 г., когато България поема европредседателството, Монов изтъкна, че всичко е въпрос на процедура. По думите му, обявлението на 20-те електробуса, в оптимални срокове, се очаква към края на юни. Една процедура трае от 3 до 6 месеца. Доставката на превозните средства също е 6 месеца. Затова оптималният срок, в който автобусите ще тръгнат в София, е една година.

„Подготвят се параметрите за обществената поръчка и следващия месец ще бъде публикувана след одобрение на Столичния общински съвет“, заяви пред журналисти шефът на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов.

На въпрос относно цената на автобусите Монов отговори, че един дизелов единичен автобус е договорен за около 150 хил. евро, докато за електрически все още не е имало процедура, но индикативната цена за превозно средство със същия размер е около 400 хил. евро.

От фирмата, която предлага автобусите на „Юйтун“ в България, обясниха, че дори най-екологичният автобус с традиционен двигател отделя 2.2 кг въглероден двуокис на километър, докато електрическият няма вредни емисии. Посочено беше още, че 98.3% от електрическите автобуси в света са произведени в Китай.

Източник: Дневник, news.bg, Снимка: Дневник

 

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си