Заповядайте на някое от следващите ни обучения за изграждане на компетентности за електронно възлагане чрез платформата ЦАИС ЕОП, които ще се проведат на 11-13 март в Старосел, 20 март (специално за участници) и 9-10 април в София!
Новини

Министър Караниколов: Електронното управление е основен фактор за икономически растеж

Електронното управление и информационните технологии са основен фактор за икономическия растеж. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на форум за „Електронно правителство, електронни обществени поръчки и електронно здравеопазване“, организиран от Американската търговска камара в България (AmCham) и Търговската служба към Посолството на САЩ.

Министър Караниколов изтъкна, че бързото развитие на новите технологии, както  и дигитализацията на икономиката предоставят стратегически възможности не само да се модернизира икономиката, но и да се направи производството по-конкурентоспособно, по-екологично и по-ефективно от гледна точка на ресурси и суровини, по-адаптивно към конкретните нужди на клиентите и потребителите.

„Една от основните области, която може да подпомогне трансформационните процеси на дигитализация на икономиката е именно внедряването и развитието на електронното управление“, каза министърът.

Според него дигиталната трансформация на администрацията е процес, който е условие за ефективност, прозрачност и отчетност на административните структури в интерес на гражданите и на бизнеса. Министър Караниколов посочи, че електронното управление не е само дигитализация на административни процеси, а коренна промяна на модела на административно обслужване. „То ще позволи на гражданите и на бизнеса да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между отделните административните структури“, допълни министърът на икономиката.

Дигиталната трансформация не е просто преобразуване на административни процеси в електронни, а цялостен подход и смяна на модела на административно обслужване. Тази позиция изрази Росен Желязков, председател на Държавната агенция “Електронно управление”.

“Ние имаме пътна карта, координиращ орган, финансово обезпечаване. Трябва да създадем ясни правила и да осигурим равни права при участието в процесите. Очакваме индустрията да е наш партньор, наш коректив и да е убедена, че нашите усилия по осигуряване на прозрачни процеси ще дадат резултат”, заяви още Желязков.

На форума бе отделено специално внимание на електронните обществени поръчки. В тази връзка председателят на ВАС Георги Колев заяви, че ключовата стъпка за въвеждането на електронните поръчки е изграждането на електронните системи в КЗК и АОП и интегрирането им с тази на ВАС.

Във връзка с извеждането на е-управлението като основен приоритет на правителството, д-р Красимира Чемишанска, директор за България на „Амджен“ и президент на борда AmCham, допълни, че за България е от изключително значение номинацията на Мария Габриел за еврокомисар с ресор Дигитализация. Кандидатурата ѝ се очаква скоро да бъде одобрена от ЕП официално.

По думите на Чемишанска членовете на Американската търговска камара в България са готови да си партнират с местните институции, още повече предвид факта, че сред стратегическите цели на камарата са постигането на устойчива бизнес среда, подобряване на инвестиционния климат и качеството на живот в страната.

На събитието изпълнителният директор на „Майкрософт България“ и нов член на борда на AmCham Петър Иванов връчи на министъра на икономиката Бяла книга с препоръките на бизнеса за въвеждането на електронно управление. Иванов изрази надежда, че правителството ще успее да ги реализира.

Източник: Economic.bg, БНТ

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си