Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

Владислав Горанов: Работим по препоръките на ЕК в областта на поръчките

Необходимо е да бъде разширен капацитетът на Агенцията по обществени поръчки във връзка с препоръчките на Европейската комисия. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в дискусия, посветена на специфичните за България препоръки за Европейския семестър.

“Ролята на предварителния контрол е акцентирана в доклада и най-вече възможността за типизиране на обществените поръчки – там, където има най-честа претенция за злоупотреби и най-чести спорове. Там, където административният капацитет, не е на достатъчно ниво. Работим в тази посока”, коментира Горанов.

Той визира укрепването на капацитета на агенцията, завършването на информационната система и типизирането на обществените поръчки.

В рамките на дискусията г-н Горанов коментира и други теми в областта на финансовата политика, станали обект на препоръките от Брюксел.

Българският финансов министър бе категоричен, че колкото по-рано бъдем приети в еврозоната, толкова по-добре. “Това остава неизменна позиция на сегашното управляващо мнозинство”, категоричен бе той.

Горанов изтъкна, че по отношение на членството на България в еврозоната става въпрос за изпълнението не само на номинални критерии. “Говорим за устойчивост на сближаването и говорим за високо ниво на сближаване. Повечето държави, които се присъединиха в последните години към еврозоната, са го направили при съотношение на БВП на глава от населението към средния за Европа – около 70%, а ние за съжаление сме някъде около 48%-49%. Това показва какъв път трябва да извървим”, каза финансовият министър.

Той се надява, че страната ни може да дискутира за ускорено присъединяване към ERM-2 . “Това е нашето желание. Каква ще е реакцията на тези държави – виждате с Шенген. Много отдавна сме изпълнили параметрите, но не влизаме”, коментира Горанов.

По думите му, за влизането в еврозоната страната ни трябва да си напише домашното. Горанов визира необходимостта от добре работеща съдебна система, институции, мерки свързани с подобряване на грамотността в училище. “Това са нещата, които трябва да правим на дневна база. Те в случая толкова сме ги отлагали, че краткосрочно и дългосрочно целите ни съвпадат”, коментира още той.

Източник: News.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си