Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Минали броеве

Брой 7, 2017: (НЕ)ОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Скъпи читатели,

Във време, когато лятното спокойствие преобладава в повечето сфери на живота, системата на обществените поръчки успя да изненада мнозина и създаде повод ЗОП да се завърне в челните заглавия на масмедиите. Този повод бе съобщение на Агенцията по обществени поръчки, че стартът на онлайн платформата за електронно възлагане се отлага за есента на 2018 г.

И докато за широката публика това бе новина, необходимостта от удължаване на сроковете за влизане в сила на съответните норми от закона всъщност не бе изненада за следящите събитията в сектора. Основна причина за това е фактът, че първата процедура за изграждане на платформата бе прекратена, а втората все още не е приключила и това прави обективно невъзможно спазването на срока, заложен в приетия през 2016 година нов закон.

Така идването на чакания с много надежди изгрев на 1 юли този път породи вълна от въпроси и коментари относно това как точно ще бъдат удължени сроковете за задължително използване на онлайн платформата за възлагане и какви ще са последиците за поръчките, открити между тази дата и момента на приемане на очаквания законопроект за промени в ЗОП, с който трябва да се въведат новите срокове. Градусът на емоциите също достигна летни стойности, като на преден план излязоха познати настроения на опасения от липса на яснота на правния хоризонт, пареща критичност и обвинения за прояви на неумелост на политическия мостик.

Докато познати и непознати експерти се произнасят по темата за причините и възможните последици от отлагането старта на системата, някои анализатори изразяват мнение, че ситуацията в определен смисъл е най-доброто, което в този момент може да се случи в обществените поръчки. При първи прочит такава теза вероятно би прозвучала странно поне за една част от читателите. Но лишеният от излишни емоции и предубеденост поглед всъщност лесно разкрива достатъчно причини това мнение да звучи повече от логично.

Сред тези причини може да посочим ценните поуки от решението на КЗК по жалбата срещу първата поръчка за платформата, постигането на повече гласност на стратегиите за електронизация на възлагането, спечелването на време за един по-спокоен, обмислен и лишен от усещане за спешност избор на изпълнител на поръчката за онлайн платформата, а и създаването на предпоставки за оптимизиране на правилата чрез навременна промяна и на други неоптимални текстове в ЗОП и ППЗОП. Все аргументи, които вярваме могат да убедят и вас, че Джулая всъщност донесе за обществените поръчки в България  не една и две възможности за развитие и усъвършенстване.

В продължение на всичко казано по-горе, решихме да посветим юлския брой на списанието именно на множеството и често неподозирани възможности около нас. С тази цел водещият материал представя на читателите аналитичния поглед на водещ автор на медията по отношение на предимствата и възможните предизвикателства при подготовката и провеждането на една от по-рядко използваните процедури в ЗОП – ограничената. Като своеобразно продължение на възприетата линия на броя се явява и редакционната статия, посветена на съществени, но по-малко познати процедурни аспекти при възлагането на обществени поръчки като решението за предварителен подбор и поканата за участие в преговори.

Подобаващо място в броя сме отредили и на редовния преглед на практиката на КЗК и ВАС, който този път е фокусиран върху някои пропуски, които се допускат при откриване на възлагателните процедури. Изданието се допълва от други актуални анонси за случващото се в публичния сектор и управлението на средствата от фондовете на ЕС. Заключителната част традиционно е отредена на нашите становища по Вашите запитвания за тълкуването и прилагането на съдържащия повече възможности отколкото можем да предположим ЗОП.

Приятно и ползотворно четене!

От екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

(НЕ)ОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Предимства и предизвикателства при подготовката и провеждането на ограничена процедура по ЗОП,  Полина Цокова

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Дебюти с поуки: Нарушения при откриване на процедурите за възлагане на обществени поръчки, Елена Димова и Александър Александров
  • Правни инструменти: Особености на решението за предварителен подбор и поканата за участие в преговори при някои процедури по ЗОП, ЗОП+
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете списание ЗОП+ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки, може да осъществите това като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си