Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Минали броеве

Брой 8, 2017: Е-БЪДЕЩЕ

Електронната платформа за възлагане на обществени поръчки не успя да стартира на 1 юли, както бе предвидено първоначално, и бе отложена за есента на 2018 г. Въпреки създалата се ситуация на несигурност, някакъв изход все пак бе намерен с измененията в ЗОП, които влязоха в сила със задна дата – от 30 юни.

Но докато в правния мир е възможно да се поправят пропуски дори със задна дата, едва ли това ще може да се случи след една година, когато възложители, потенциални изпълнители, ресорни институции и експерти се сблъскат с предизвикателствата на една нова реалност. Тази на електронно възлагане чрез централизирана онлайн платформа, за която все още се знае твърде малко.

Именно със старта на очакваната електронна платформа ще си проличи и нещо друго – доколко обществените поръчки в България реално функционират като система. Другояче казано, дали те наистина са съвкупност от субекти и правила, които си взаимодействат и могат да се разглеждат като единно цяло, или само се наричат така в годишните доклади на институциите.

Да се надяваме, че въпреки всичко, този значим преход наистина ще се случи по един организиран и структуриран начин. И още по-важно, дано системата на поръчките покаже, че може да действа като съвкупност от добре взаимодействащи си елементи, но не самоцелно, а за постигане на истински важните цели на обществото ни.

За да допринесем за преодоляване на донякъде дефицитната информираност на експертната общност за предстоящите промени, темата на броя посвещаваме именно на близките перспективи пред електронното възлагане. Полезността на изданието допълват материалът, в който се анализират европейските правила за обжалване десет години след приемането на Директива 2007/66/ЕО, както и статията, разглеждаща специфичния инструмент на пазарните консултации. По традиция освен актуални новини от публичния сектор, в броя ще намерите и нашите становища по различни казуси от прилагането на ЗОП и ППЗОП.

Приятно и ползотворно четене!

От екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

Е-БЪДЕЩЕ

Близки перспективи пред електронното възлагане на обществени поръчки в България,  Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Десет години обжалване: Ефективни ли са процедурите за преразглеждане при възлагане на обществени поръчки в ЕС?, Полина Цокова
  • Прозрачен диалог: Особености и възможности на пазарните консултации по ЗОП, ЗОП+
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете списание ЗОП+ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки, може да осъществите това като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си