Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Премиерът призова за промени в ЗОП за да спрат прекомерните обжалвания на поръчки

Министър-председателят Бойко Борисов призова за дебат за промени в Закона за обществените поръчки, които да доведат до спиране на безкрайните обжалвания.

Премиерът направи това при инспекция, която осъществи заедно с регионалния министър Николай Нанков на започналите преди седмица ремонтни дейности на пътя Пловдив – Асеновград. Отсечката е известна с високия брой ПТП.

Борисов изрази недоволството си, че две години са продължили инцидентите на пътния участък заради проточилите се обжалвания на обществени поръчки, които той определи като „безумни“. Според него, пътят вече щеше да е готов, ако не са били проточилите си процедури.

„От фирми – щатни обжалвателки, вече две години не можем да започнем обходите на Поморие и Ахелой. Тол-системата – две години… Сега искаме нови влакове, нови мотриси да купим, ами те ще обжалват поне две години!”, коментира министър-председателят и призова за обществен дебат по темата.

Премиерът изрази очакване хората в региона да получат хубаво и сигурно съоръжение, след като го чакат вече 30 години. Според фирмата изпълнител разширението на пътя ще е готово през септември 2018 г.

Министър Николай Нанков посочи, че кметовете на трите общини подготвят геологическите основи, а министерството ще проектира и локали на пътния участък, които не са били предвидени в първоначалния проект. Той съобщи още, че се подготвя и проект за кръгово движение, което в дългосрочен вариант да бъде преобразувано в пътен възел.

Пътните възли и локали на пътя Пловдив – Асеновград, които ще се изградят допълнително, ще обслужват земеделските земи, икономическата зона и ще отвеждат безконфликтно трафика до летището, обясни Нанков. Новите локални платна и разширяването на пътния възел ще бъдат готови до една година.

От изказването на ресорния министър стана ясно, че разширението на пътя до габаритите на магистрала се плаща със средства по ОП „Региони в растеж”, докато локалите, и кръговото ще се плащат от бюджета на АПИ.

Представителите на кабинета коментираха и бъдещето на ТОЛ-системата. По думите на Борисов, поне 1,5 млн. лв. на ден се очаква да бъдат приходите от таксите за транзитен трафик на тежкотоварни автомобили.

Източници: nakratko.bg, economic.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си