Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

Възложителите да имат право на обратни искове при обжалване на поръчки предлага Томислав Дончев

Възложителите да имат право на обратен иск за пропуснати ползи при неоснователно обжалване на процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Предложение в този смисъл ще направи вицепремиерът Томислав Дончев следващата седмица, когато въпросът ще бъде подложен на експертно обсъждане, за да се измисли как да се реши проблемът с прекомерното оспорване на поръчки. Това обещание бе направено от вицеприемиера в интервю за вестник “24 часа”.

По повод забявянето на търга за толсистемата и предстоящите крупни поръчки за магистрала “Струма” и закупуване на влакове, Томислав Дончев обясни какви според него са възможностите за ограничаване на прекомерното оспорване на процедури по ЗОП. По думите му, текстовете в Закона за обществените поръчки следват директивата и там малко неща могат да се променят.

“Предприемани са действия да се ограничат опитите за злоупотреба с обжалване – включително повишаване на такси, депозити и т. н. Имали сме неприятности с ЕК, която третира по-трудния достъп до обжалване като ограничаване на достъпа до правосъдие. И е права. Не можем да твърдим, че всяка комисия е перфектна и си е свършила работата както трябва, затова трябва да има контрол. Проблемът не е в обжалването, а в злоупотребата с него, с изнудване на бизнес опонентите, ако щете – изнудване на възложителя”, заяви Дончев.

За да може да бъде намерен изход от ситуацията, следващата седмица вицепремиерът ще събере “цялата експертна мисъл на държавата по тази тема”. Той посочи, че в директивата пише, че трябва да има две обжалвания, едно от които е съдебното. “Това означава, че една фирма, която не е класирана, обжалва първо в КЗК, след това във ВАС и се губи половин година. Накрая ВАС решава, че жалбата е неоснователна. Аз искам възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи към този, който спира поръчката, ако жалбата е неоснователна.”, заяви Дончев и допълни, че ще предложи идеята си на всички експерти, за да се провери дали е възможно да се осъществи и дали не противоречи на европейското законодателство. “За мен това е добра идея”, защити тезата си Дончев и изрази мнение, че подобна мярка би преследвала случаите на злоупотреба при обжалването.

На въпрос как са уредени нещата в другите дъражави от ЕС, вицепремиерът отговори, че отдавна се занимава с тези теми и на база на прегледаната практика и разговорите му с колегите от другите държави може да каже, че в България общият процент на оспорени процедури е сравнително нисък – под 10%. Но при най-апетитните – тези с европейско финансиране, обжалването е 70%.

“Говорил съм с колегите от други държави в ЕС, особено за строителния сектор. В повечето от тях вътрешнобраншовата регулация е толкова силна, че ако някоя строителна фирма изнудва колегите си, като подава неоснователни жалби, нея ще я изключат от строителната камара – и да цитирам един мой колега – тя след това не може да построи дворна тоалетна или ограда”.

Дончев посочи, че има държави в ЕС, където жаленето е в пъти по-високо, но според него злоупотребата е българска практика и трябва да се намери отговор на този феномен. Според вицепремиера, едно от решнията е по-силната браншова регулация. Така например, според него строителната камара би могла да изключи фирма, която е некоректна към колегите си и ги шантажира. “Има компании, които са специализирани в това не да строят, да доставят и предлагат услуги, а са професионални шантажори”, завършва коментара си Дончев.

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си