Актуално

EK представи доклада за напредъка на България, отчетени мерки и очаквания за повече действия при поръчките

Европейската комисия (ЕК) представи своя втори за годината доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, както и по съдебната реформа, борбата с корупцията и в борбата срещу организираната престъпност.

Докладът отчита напредъка по направените през януари 17 препоръки към страната ни, голяма част от тях свързани с борбата срещу корупцията като цяло и в частност при обществените поръчки.

В документа се отбелязва, че страната ни вече е предприела действия по препоръката от януарския доклад да извършим външна оценка на функционирането на новата система за предварителни проверки при обществените поръчки и последващите действия във връзка с тях. В случая се визира споразумението със Световна банка, подписано по-рано този  месец.

От Брюксел отчитат напредък и по другите две препоръки от първия годишен доклад, които също имат отношение към корупцията. В тази връзка се отбелязва въвеждането на планове за противодействие на корупцията с целенасочени и практически мерки за превенция на корупцията в различни високорискови сектори, както и течащия в момента преглед на съществуващите секторни планове за противодействие на корупцията в държавната администрация с цел да се установят възможности те за по-нататъшни координирани действия в тази област.

Споменато е и продължаването на мандата на Националния съвет по антикорупционни политики и възлагането му на задачата да извършва редовна оценка на напредъка и да информира обществеността за резултатите. От Европейската институция изразяват очаквания за предприемането на конкретни действия по набелязаните направления през 2018 година.

Има напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки, но все още не по всички. Разчитам на правителството на България да изпълни всички замислени реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на механизма в рамките на мандата на тази комисия“, коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран в съобщение на институцията.

Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата с корупцията. През тази година бяха осъществени важни промени и в съдебната система, особено избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет. Въздействието от тази стъпка следва да започне да се проявява през следващата година“, пише в документа.

Въпреки че ЕК все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата, България следва да може да изпълни оставащите препоръки и да отговори задоволително на показателите в близко бъдеще.

Сред основните изводи от доклада е и това, че Механизмът за наблюдение и сътрудничество за България остава в сила поне още година. Така Комисията ще оцени напредъка на страната ни отново към края на следващата година.

Целият доклад може да бъде прочетен тук.

Източник: Economic.bg, Novinite.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си