За осигуряване на необходимата помощ в усложнената ситуация, до края на април Горещата телефонна линия 0700 20680 ще работи в подкрепа на всички експерти по обществени поръчки! Защото сме по-силни заедно!  
Анонси

Сметната палата домакин на среща с колегите им от Чехия

Делегация от Върховната сметна палата (ВСП) на Чешката република направи официално посещение в Сметната палата на Република България. Ръководител на чешката делегация бе инж. Милослав Кала, президент на ВСП. На дискусията по въпроси от взаимен интерес, състояла се в Сметната палата в София миналия вторник, присъства и негово превъзходителство Душан Щраух, посланик на Чешката република у нас.

Българската Сметна палата е мост към Западните Балкани, посочи в своето изказване инж. Кала. Той окачестви електронната платформа с база данни за одитите от отделните европейски държави като важна част от обмена на информация между тях и изтъкна, че от 1300 публикувани доклади от 27 държави, 200 са българските доклади.

Интегриране на съседните около България страни към Европейския съюз е една от целите на българското председателство на Съвета на ЕС, потвърди в своето експозе г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Р България. Това означава тези страни да се приобщят към ЕС като стандарти и практики, защото те географски са част от Европа. Сметната палата на Р България вече е предприела стъпки към изпълнението на тази цел по отношение на техните върховните одитни институции, допълни г-н Цветков. Той информира гостите за конференция на тема „Ролята на Върховните одитни институции за засилване на отчетността, прозрачността и интегритета в публичния сектор”, България ще организира през 2018 г. Като одитни институции имаме свои специфики, но една и също цел – подобряване на управлението на публичните финанси и живота на гражданите, подчерта г-н Цветков.

Един от разговорите на чешкия гост инж. Кала бе проведен с г-н Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание. Пред заместник-председателя на Народното събрание чешкият върховен одитор потвърди необходимостта националните парламенти да подкрепят мандатността на сметните си палати, тъй като по този начин се гарантира независимостта им. Задачата на Сметната палата да контролира надеждността на финансовите отчети на бюджетните предприятия, законосъобразното, ефективното и ефикасното управление на държавните финансови ресурси е изключително важна, отбеляза от своя страна заместник-председателят на българския парламент.

Чешкият председател инж. Кала представи презентация за бъдещето на върховните одитни институции, с която запозна българските си колеги със създадената база данни от одити в чешката Сметна палата, като амбицията е тя да се превърне в европейска, така че да се сравняват конкретни изследвани обекти по цени, качество и други критерии. Той оглавява чешката Сметна палата от 2013 г., а преди това, от 2008 г., е неин заместник-председател. Мандатът на тази длъжност е 9 г. Според чешкото законодателство, президентът на Чешката република назначава председателя и заместник-председателя на Сметната палата по предложение на Камарата на депутатите в Парламента. Камарата на депутатите в Парламента избира членовете на Сметната палата по предложение на председателя на Сметната палата. Бордът се състои от председателя, заместник-председателя и 15 членове на Сметната палата. Заключенията от проведените одити се поместват в бюлетин, който институцията издава на чешки език. Електронна версия на бюлетина се публикува на интернет страницата на институцията.

Председателят на българската Сметна палата г-н Цветан Цветков направи презентация на тема „Комуникация и взаимодействие със заинтересованите страни“, която е достъпна в интернет на адрес: http://www.bulnao.government.bg/bg/articles/bylgarskata-i-cheshkata-smetni-palati-zaedno-v-ideqta-za-evropejski-obmen-na-bazi-danni-ot-oditite-1816

Източник: Официален сайт на Сметната палата на РБ

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си