Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

ДАЕУ ще инвентаризира ИКТ инфраструктурата на администрацията

Ще бъдат проверени наличните техника и софтуер в 576 ведомства

Държавна агенция “Електронно управление” (ДАЕУ) ще направи преглед на ИКТ инфраструктурата на държавната администрация срещу 2.425 млн. лв. Това стана ясно след представяне на проект „Инвентаризация на информационно-комуникационната инфраструктура за нуждите на електронното управление“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“.

По проекта ще бъдат извършени инвентаризация и анализ на информационно-комуникационната инфраструктура на централните, областните и общинските администрации за структуриране на информация и данни в подкрепа на изпълнението на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014-2020 г. Това ще доведе до по-голяма прозрачност чрез публичен достъп до всички проектни идеи в рамките на електронното управление, до техния статус, бюджет, както и до оптимизиране на разходите за ИКТ и по-добра проследимост на проектите в администрацията, обяви Васил Василев, ръководител на проекта.

Проектът е със средства от ЕС, а националното съфинансиране е 363 771 лв. След като чрез дейностите по проекта станеа ясно стане известно с какъв софтуер и хардуер разполага администрацият, ще бъде създаден Регистър на електронните услуги.

Тогава ще се разбере колко са похарчените пари за електронното управление през последните 15 години. При отчета на агенцията преди няколко месеца се разбра, че голяма част от администрациите инвестират в хардуер и софтуер, без това да е свързано с електронното управление.

Очаква се публичният регистър да сложи край на харченето, което не води до резултати, а когато се изгражда нова платформа, тя да е съвместима с вече изграденото, информира iNews. Ако в една администрация имат изградена система или модул, примерно за електронно обучение, тя ще може да се сподели (шерне) на останалите администрации, а не да се разработва или купува нов софтуер.

За инвентаризацията ще се прилага методиката, която вече е използвана от Министерството на правосъдието.

Иван Модев, директор “Планиране и управление на дейности и проекти за е-управление” в ДАЕУ, изрази мнение, че проектът ще доведе до оптимизиране на разходите. Николай Минев от агенцията уточни, че инвентаризацията не е счетоводна, а ще даде достъп до всяка компютърна система.

“Поддържаме едни стари устройства, чиито разходи по поддръжка са по-големи от закупуването на нови”, каза Минев. При инвентаризацията, която вече е завършила в Министерството на правосъдието, е установено, че разходите за ток на сървър, използван за предоставяне на електронна услуга, са 200 000 лв. за година. Минев добави, че капацитетът на IT активите е много нисък, имало е случай на 5 принтера в стая с трима служители.

В рамките на проекта ще бъдат проверени на място 576 администрации на територията на България, на около 2534 локации. Около 140 служители на агенцията ще инвентаризират 560 локации, а останалите проверки ще бъдат възложени на външна фирма. Външна фирма трябва да изгради и поддържа регистъра на електронните услуги.

Източник: ДАЕУ, pixelmedia.bg, Снимка: ДАЕУ

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си