Списание "ЗОП+" ви кани на ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ: Електронно възлагане и нови моменти в законодателството по обществени поръчки (гр. София, 18-19 април, 2019 г.). На събитието за първи път ще се проведе ПРАКТИЧЕСКА СИМУЛАЦИЯ НА РАБОТА С ЦАИС ЕОП! Очакваме ви!
Актуално

Парламентът прие на първо четене промени в ЗОП

В рамките на днешната пленарна сесия бяха приети промени в Закона за обществените поръчки, предадоха осведомителните агенции. Те засягат лекарствата, които липсват на българския пазар и нямат алтернатива. Промените предвиждат за тези лекарства вече да не се обявяват обществени поръчки, а да бъдат купувани от болниците без обществена поръчка. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и Данаил Кирилов.

Всяка година по предложение на болниците се утвърждава списък с въпросните медикаменти и те се доставят за нуждаещите се пациенти. В него попадат и продукти за масова употреба, които липсват у нас, защото са изтеглени по различни причини. Българският фармацевтичен съюз изцяло подкрепя предложената нормативна промяна Към момента в списъка на Закона за лекарствените продукти са включени 37 международни непатентни наименования с около 70 търговски марки, което при над 7 000 разрешени за употреба лекарствени продукти в България е изключително ограничено като бройка.

Преди дни подкрепа за предложението бе изразена и от пациентски организации. Техни представители изтъкнаха мотиви, че медикаментите, за които се правят законовите промени, не подлежат на ценова регулация у нас и в голяма част от случаите имат един доставчик, което изключва конкуренция между тях. Това обезсмисля провеждането на обществена поръчка, чиято цел е в условията на пазарна конкуренция да бъде осигурена доставка на медикаменти при максимално изгодни условия.

Парламентарната програма предвиждаше и разглеждане на второ четене и промените в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили който урежда влизането и пребиваването на въоръжени сили на територията на страната, както и отговорностите на националните органи по тяхното осигуряване и ще се отнася само за военнослужещи и членове на цивилния компонент от съюзнически или чужди въоръжени сили, които са част от структура на НАТО на наша територия, както и придружаващите ги зависими лица.

БНР, Дарик

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си