Включете се в следващите обучения на Списание "ЗОП+" – на 30 и 31 май в София и на 5 и 7 юни в к.к. Слънчев бряг! Очакваме ви!
М@териалиНовини

АОП с разяснение за възлагането чрез Централизираната електронна система

Агенцията по обществени поръчки отговори на очакванията и потребността на обществеността и Системата по обществени поръчки в България и публикува разяснителен текст относно Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП).

В решения като информационен лист текст, качен на Портала за обществени поръчки, се дава най-обща информация относно платформата, чрез която само след няколко месеца ще се реализират изцяло електронно много от процесите по възлагане на обществени поръчки в страната ни.

За незапознатите с процесите в сектора, от АОП съобщават, че необходимостта от въвеждане на електронно възлагане идва от задължението на страната ни за въвеждане изискванията на ново поколение европейски директиви, регламентиращи материята на обществените поръчки в рамките на ЕС. Според крайните срокове по директиви, дигитализацията трябва да е факт до 18 октомври.

Един от важните моменти, който се обяснява в брошурата е, че националната платформа за електронно възлагане ЦАИС ЕОП ще обхваща всички етапи от процеса на възлагане, в това число планиране на нуждите, подготовка, провеждане и приключване на процедурата, сключване на договори др., на всички видове процедури за възлагане.

Друг важен момент е това, че се предвижда системата ще бъде въведена в експлоатация на два етапа. На първия етап ще стартират основните функционалности, които ще покрият и задълженията ни съгласно европейското законодателство. От съобщението на АОП става ясно, че това трябва да е факт до средата на август.

Още на първия етап електронно ще бъдат реализирани дейности като електронен достъп до документацията, електронен обмен на информация в хода на процедурата, електронно подаване и разглеждане на офертата, електронно фактуриране и др.

От АОП съобщават, че за по-лесно навлизане използването на Системата ще бъдат проведени обучения и ще бъде разработено ръководство за крайните потребители.

Целият текст на указанието тук.
Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си