Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Актуално

Борисов отново обяви обжалването на поръчки за противодържавно, Дончев с готовност за законодателни мерки

Прекомерното обжалване на обществени поръчки отновно бе обявено за противодържавно от премиерът Борисов. Това стана в хода на правителственото заседание, провело се на 21 март, предават присъствали репортери.

Според цитати в пресата, министър-председателят Бойко Борисов обжалването е необходима мярка, защото стимулира конкуренцията и прозрачността, но у нас в много случаи те били били злоумишлени и спирали обществени поръчки за важни обекти, което струвало милиони на страната ни дневно. А на това трябвало да се сложи край.

Вицепремиерът Томислав Дончев имаше отговор на тези коментари на премиера Борисов и обяви, че дълга работа на работни групи с участието на всички заинтересовани страни вече е готов пакет от промени в Закона за обществените поръчки. С него се стеснява кръгът от лицата, които могат да обжалват.

Дончев изрично е уточнил, че правото на всеки заинтересован да обжалва е уредено в европейските директиви, уреждащи материята на обществените поръчки и то няма да бъде накърнено с новите модификации на нормативната уредба на закона. Въпросът е да не се стига до прекомерност и злоупотреба с право, каквито примери определено не липсвали.

Като пример за непропорционалност Дончев коментира случай, при който поръчка за електронна система е била обжалвана от фирма, занимаваща се с търговия с чорапи. “Имаме и много други такива случаи”, категоричен бе вицепремиерът. Като недобросъвестно бе обявено и обжалването на ТОЛ системата.

В контекста на темата за документооборота, на заседанието стана ясно, че всички министерства вече са включени в системата са включени в системата за обмен на документи по електронен път.

В тази връзка министърът на туризма Николина Ангелкова докладва, че внедряването на Единната система за туристическата информация (ЕСТИ) върви по план. Тази информация за хода на поръчката за категоризация на обектите видимо не удовлетворила премиера.

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си