За осигуряване на необходимата помощ в усложнената ситуация, до края на април Горещата телефонна линия 0700 20680 ще работи в подкрепа на всички експерти по обществени поръчки! Защото сме по-силни заедно!  
Минали броеве

Брой 3, 2018: ПРОЦЕДУРЕН КОМПАС

Всеки специалист по дадена материя има нужда от своя помощен инструментариум. Тази съвкупност от инструменти не само представя естеството на работата му, но го подпомага, дава му възможност да е пълноценен и максимално ефективен при осъществяването й, като се постигат резултатите, които се очакват както от него, така и заявителя в по-глобален план.

Колкото и да сте изненaдани, горният принцип важи не само за традиционните професии, но и за такива като експерта по обществени поръчки. За който стана ясно, че от тази есен ще трябва да реализира множество от основните възлагателни процеси изцяло електронно, посредством Национална централизирана система, която разбрахме, че ще наричаме ЦАИС EОП.

И система, която наред с правните процедури в ЗОП, занапред ще бъде част от инструментариума му. Поради този факт, както и мисията ни да предложим максималната комбинация от знания, умения и трансфер на добри практики по проблематиката на обществените поръчки, включихме темата за работата с централизираната система в обучения на компанията. Откликът не закъсня и високият интерес към практическия тематичен модул на г-н Ивайло Стоянов и г-н Панчев, посветен на еЕЕДОП и ЦАИС EОП, провокира висок интерес към всички събития на ЗОП+. А органът по методология в лицето на АОП вече няколко пъти потвърди изразените от тях становища в изрични методически становища (напр. вж. указанието за генерирането и изпращането на ЕЕДОП по електронен път).

Вдъхновени от темата за помощните инструменти и подкрепата, която оказваме на експертната общност, решихме начело на броя да застане статията на топ авторите в областта Елена Димова и Александър Алекандров. Като своеобразен процедурен компас в бурното море на обществените поръчки текстът дава отговори на множество актуални питания от практиката. Отговори, основани на решения на КЗК и ВАС, които предоставят ясни указания как да се излезе от ситуации, при които бели полета в закона поставят наглед нерешими казуси пред експертите.

Един от казусите от водещия материал сме избрали да разгледаме “под лупа” – с цялата фактическа обстановка, решение на КЗК и ВАС. Така имаме възможност да представим в детайл аргументите на двата органа, като с това се надяваме да обогатим знанията на всички колеги, като ги поставим на основата на по-богато познаване на практиката на органите по обжалване.

В броя поместваме и ексклузивно интервю с д-р Дариткова – председателят на здравната комисия в Парламента, който остана верен на Хипократовата клетва и нито за ден не свали стетоскопа, и то в бурни дни на професионален дебат, както в комисия, така и в пленарна зала. С нея разговаряме за измененията в ЗОП, въвеждащи изключенията в закона относно медикаментите за редки заболявания. Но стигаме и до по-глобалната тематика като коментираме дали и доколко са възможни за реализация идеите на Брюксел обществените поръчки да бъдат инструмент за реализация на други публични политики – в случая здравната такава.

“Въоръжени” с друг инструмент, този път увеличително стъкло, са експертите от оценителната комисия в материала на Полина Цокова. В него един от водещите ни автори разглежда как помощният орган на възложителя може да установи представянето на документ с невярно съдържание в процедура за обществена поръчка.

Финалът на броя задължително е отреден на разглеждане на становището по въпросите, зададени по чата, редакционния мейл, телефон и Националната телефонна линия за абонати на списание ЗОП ПЛЮС.

Приятно и ползотворно четене!

 

От екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ПРОЦЕДУРЕН КОМПАС

Решения на практически въпроси по процедурата за възлагане
и подготовката на офертите, съгласно практиката на КЗК и ВАС,

Елена Димова и Александър Александров

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Гарантирането на достъп на българските граждани до ефективни и ефикасни лекарствени продукти е наш приоритет: Ексклузивно интервю за ЗОП ПЛЮС с д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в 41-то Народно събрание
  • Комисията разследва: Как се установява представянето на документ с невярно съдържание в процедура за обществена поръчка,
    Полина Цокова
  • Ясно изразена воля: Попълване на ЕЕДОП при деклариране липса на основания за отстраняване на непосочени в ЗОП положения от националното законодателство,
    ЗОП+
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете списание ЗОП+ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки, може да осъществите това като станете абонати или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com.

ПОВЕЧЕ ЗА УСЛОВИЯТА НА АБОНАМЕНТНА КАМПАНИЯ 2018 И НОВИЯ ЕЛЕКТРОНЕН АБОНАМЕНТ ЗА СПИСАНИЕ „ЗОП ПЛЮС“, КОЙТО ПРЕДЛАГАМЕ ОТ 2018 ГОДИНА, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си