Минали броеве

Брой 9, 2018: ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Противно на метеорологичните закономерности, наближаващите последни месеци от годината обещават да донесат на Системата на обществените поръчки чувствително повишение на температурите. Причината не е някаква климатична аномалия, а дългоочакваното влизане в сила на правилата за задължително дигитално възлагане, което ще се реализира чрез централизираната национална система за електронни обществени поръчки.

Есенна пъстрота при поръчките все пак няма да липсва, като тя ще дойде не само от характерния за сезона природен колорит, но и от широкия спектър изпитания, с които ще се срещнат всички професионално ангажирани с материята на ЗОП. В това число, към предизвикателствата на виртуалното публично договаряне ще се прибавят и нови задължения за възложители, членовете на комисии и участници. Те ще са неминуем резултат от предложения нов законопроект за изменение на ЗОП, както и от реалното навлизане в практиката на редица несимволични промени в нормативната уредба, които вече са факт – както конкретно в ЗОП, така и в други области, имащи отражение върху обществените поръчки (напр. защитата на личните данни, налагането на финансови корекции и др.).

За да сме в тон с актуалните есенни тенденции, а и за да бъдем максимално полезни на професионалната общност, ние от ЗОП+ решихме броят за септември също да е тематично разнообразен и да включва материали, които могат да донесат плюсове в различни аспекти от работата на експертите по обществени поръчки.

Начело на изданието поставихме статията на г-н Петър Петров, която разяснява кога договорът за обществена поръчка може да се дефинира и като договор за обработване на лични данни по смисъла на Общия регламент относно защита на данните. Текстът е своеобразно продължение на предишния материал на автора, поместен в бр. 7 на сп. ЗОП+, който ни въведе в основните положения на толкова актуалния режим на защита на личните данни и спецификите на неговото съблюдаване при възлагане на обществени поръчки.

Много практически ползи за колегите очакваме да донесе и материалът, посветен на възлагането на обществени поръчки с обособени позиции съобразно изискванията на действащата нормативна уредба. Потвърждавайки репутацията си на водещ експерт по тази проблематика, авторът г-жа Антоанета Първанова с вещина разяснява базисните нормативни постановки, като в типичен стил чрез много и разнообразни примери внася така необходимата яснота в лабиринта от разпоредби относно лотовете и тяхното използване за максимално ефективно разходване на публичните средства.

Безспорна стойност към броя добавя и анализът на г-жа Полина Цокова, който разглежда ключови казуси от практиката на КЗК и хвърля светлина върху сложните пресечни точки на ЗОП и правилата на конкуренцията по отношение на определянето на цените при преводаческите услуги. Защото процедурите за възлагане на поръчки не са просто състезание на обещания, имащо за цел завоюване на първото място и привличане на индивидуални изгоди, а и гаранция за спазване на определени правила в името на общия ни просперитет.

В броя задължително включваме и подборка от високо ценените становища на консултантската ни организация, изразени по запитвания на нашите читатели, клиенти и партньори. За да утвърдим диалога, взаимопомощта и професионалното уважение като основни ценности, които убедено вярваме, могат да допринесат за по-оптимално възлагане на обществени поръчки както за отделните субекти, така и за системата като цяло. Нещо, от което особено много се нуждаем в сегашните времена на мащабен преход в приложимите правила и практики по тяхното прилагане.

Новият брой вече ви очаква! Приятно и ползотворно четене!

От Екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ
ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА: Кога договорът за обществена поръчка може да се дефинира и като договор за обработване на лични данни по смисъла на Общия регламент относно защита на данните, Петър Петров

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • НАМЕРЕНО В ПРЕВОДА: Оферираните цени във връзка с обществени поръчки и правилата на конкуренцията в работата на преводаческите агенции, Полина Цокова
  • ЗАЕДНО И ПООТДЕЛНО: Същност и начини на възлагане на обособени позиции, Антоанета Първанова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете списание ЗОП+ да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки, може да осъществите това като станете абонати или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com.

ПОВЕЧЕ ЗА УСЛОВИЯТА НА АБОНАМЕНТНА КАМПАНИЯ 2019 И ЕЛЕКТРОННИЯ АБОНАМЕНТ ЗА СПИСАНИЕ “ЗОП ПЛЮС”, КОЙТО ПРЕДЛАГАМЕ ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си