Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Фандъкова: Продължаваме да строим усилено и през 2019 г.

„Ние развиваме София чрез инвестиции в реконструкции и в ново изграждане на инфраструктура. Никой не може да отрече, че в града се работи много. Ще продължим и през 2019 година. Изключително важно е изпълнителите да разбират, че гражданите проявяват разбиране, когато виждат, че се работи и особено, когато се прави добре“. Тези думи отправи към аудиторията кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, информира вестник „Строител“.

„В момента сме на финала на поредния много активен строителен сезон. Когато изграждаш магистрала в полето, е трудно, но там се работи спокойно, а когато е в града, то го правиш пред очите на гражданите – дали е шумно, дали е прашно, дали всичко се изпълнява по проект. В София през 2019 г. ни очаква много работа. Ще има повече, отколкото компаниите могат да понесат. Продължаваме важни, стратегически обекти през 2019 г. Очакваме да пуснем следващите 8 км от метрото между „Красно село“ и бул. „Владимир Вазов“, а в началото на 2020-а оставащите 4 км. През 2019 г. ще изпълняваме проектите и за обновяването на централната градска част – Втора и Четвърта зона“, съобщи още Фандъкова.

Столичният градоначалник коментира и изпитанията за строителните компании. По думите й, голямото предизвикателство пред бранша ще бъде качеството на строителството и недостигът на кадри. „Защото „базоотговорното поведение на няколко души хвърля петно върху бранша“, каза г-жа Йорданка Фандъкова, цитирана от Mediapool.

По повод заявката на шефове на министерства, общини и агенции, че няма да правят компромис с качеството и ще връщат за лошо свършена работа, Фандъкова посъветва строителите да не се захващат с повече работа, отколкото могат да свършат. Кметът предупреди, че при обектите в София те са на денонощен мониторинг от страна на обществото и никой не трябва да се сърди, когато гражданите сигнализират за зле свършена работа.

По повод на другия проблем пред бранша – кадрите, Йорданка Фандъкова заяви пред строителния бизнес: „Направете така, че работниците да остават в България, а това става с по-високи заплати и мотивация“.

Източници: Вестник Стеоител, Mediapool

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си